Проблеми с гласуването в София. Заради опашки от избиратели в

...
Проблеми с гласуването в София. Заради опашки от избиратели в
Коментари Харесай

Заради опашка от избиратели: Направиха втори параван с подръчни средства в столично училище

Проблеми с гласуването в София. Заради опашки от гласоподаватели в столичното 120-училище с подръчни средства беше изработен втори заслон за гласоподаване.

Подробности вижте във включването на Татяна Йорданова

За по-малко от две минути чиновете в стаята и таблата по стените се трансформират в заслон за гласоподаване. Само един се оказва непълен. Докато чакат от общината да им докарат втори заслон, всички членове на СИК подписват протокол и сами го основават.

" Гарантирана е тайната на вота, не се вижда човек защо гласоподава. След това към този момент несъмнено час-два по-късно ни донесоха заслон от общината, само че към този момент беше късно ", сподели Божидар Александров, ръководител на СИК.

" Без машина всичко става доста по-бавно и нямаше да смогнем единствено с един заслон. Дойдоха доста хора, почнаха да се образуват опашки. Взехме нещата в свои ръце. Каквото намерихме по стените, както се вижда, на децата творбите ги оползотворихме ", добавя Никола Димитров, член на СИК.

" На всички районни администрации беше оказано да се обособи още едно място с заслон за гласоподаване, с цел да могат гласоподавателите да гласоподават по двама по едно и също време, вероятно ", разясни ръководителят на ръководител на ОИК - София - Полина Витанова.

На места в столицата имаше и проблеми с гласуването с бюлетините за кмет, за общински съветници и за кмет на регион - поради опцията мастилото от печата или индигото от една бюлетина да се отпечата и върху другите.

" Предупреждаваме гласоподавателите да внимават една върху друга да няма бюлетини, тъй като има възможност да се означи горният избор някъде в долната бюлетина. Ние сме забелязали един подобен случай досега и сме дали нова бюлетина ", изясни Марияна Димитрова, ръководител на СИК.

Малко по-късно ЦИК взе решение, че бюлетини, върху които се открита следи от черната лента откъм гърба или от печата, са годни.

" ЦИК взе решение и изпрати инструкции към ОИК, които да ги сведат до знанието на СИК, че такива бюлетини, върху които се открита следи от черната лента откъм гърба или от печата, следва да бъдат регистрирани като автентичен глас ", сподели Росица Матева, представител на ЦИК.

Така напълно хартиеният избор на днешните избори разочарова някои гласоподаватели. И все пак тук-там урните бяха претъпкани.

Репортер: Цанка Николова, Татяна Йорданова
Оператор: Сергей Райнов, Светлин Йорданов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР