Проблеми с гласуването в изборите в наша община.Депутатът от Русе

...
Проблеми с гласуването в изборите в наша община.Депутатът от Русе
Коментари Харесай

Жена с увреждания не може да гласува поради липса на желаещи за подвижна урна в община Иваново

Проблеми с гласуването в изборите в наша община.

Депутатът от Русе Иван Белчев предлага промени в Изборния кодекс за гласуването на хора с увреждания.

Белчев е задал въпрос към обществения министър Иванка Шалапатова, откакто получил сигнал от жена от община Иваново, която не може да гласоподава с подвижна изборна кутия заради неналичието на задоволителен брой искащи гласоподаватели в нейното състояние.

Въпросът му е обвързван с това какъв брой са гласоподавателите с увреждания в община Иваново и какъв брой от тях са подали заявление за гласуване с подвижна изборна кутия.

Белчев счита, че условието за най-малък брой заявки, с цел да бъде формирана преносима секция, заслужава преосмисляне. Той цитира член 90. (1) от Изборния кодекс, който гласи, че " На територията на всяко обитаемо място се назначава минимум една преносима секционна изборна комисия при съществуване на не по-малко от 10 гласоподаватели, подали заявки ".

Белчев е на мнение, че желанието на всеки жител да упражни своето право на глас трябва да бъде уважавано. Той акцентира, че е належащо да се обезпечи подобаваща информация на жителите за тяхната опция да упражнят правото си на глас чрез подвижна изборна кутия, написа dunavmost.com.

" Очаквам предприемане на дейности, които да подсигуряват, че в бъдеще всеки жител ще има равни благоприятни условия да гласоподава, всеки човек с увреждане ще бъде осведомен персонално за неговите права и ще му бъде предоставена опция за подаване на заявление за гласуване с подвижна изборна кутия ", споделя Белчев.

Той ще предложи изменение в Изборния кодекс за отпадане на минималния брой заявки, с цел да се образува преносима секция.

Въпросите, които задава към обществения министър, са свързани с метода, по който се осведомят хората с увреждания за опцията да подават заявки за гласуване с подвижна изборна кутия, и какви ограничения ще се подхващат за гарантиране на равнопоставен достъп до гласуване за всички жители, без значение от тяхното физическо положение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР