Проблеми с част от машините белязаха изборния ден и в

...
Проблеми с част от машините белязаха изборния ден и в
Коментари Харесай

Проблеми с машини за гласуване и в Русенско

Проблеми с част от машините белязаха изборния ден и в Русенско.

Сигнали за проблеми с машините са подадени от най-малко 15 от всичките 336 секции в региона. В 11 от случаите с решение на Районната изборна комисия гласуването е траяло единствено с хартиени бюлетини. Най-много проблематични устройства има в град Русе и в общините Иваново и Борово.

" Гласува гласоподавател, не пуска квитанция, или пък нарязва разписката “, описа Милена Хинкова, ръководител на Районна изборна комисия – Русе.

" Предполага се, че вероятно ножът, който е отрязвал отрязъците, е бил тъп или самата хартия - ролката била по-дебела и по-тежка и машината не можела да се оправи с тях “, добавя Пламен Порчев, ръководител на СИК – 140 в Русе.

В опит да решат този проблем, в две от секциите са разрешили на гласоподавателите да повторят вота си.

„ Това значи, че в края на изборния ден няма да имаме тъждество сред броя на бюлетините и броя на подписите в изборния лист, което е една от контролите “, разяснява Милена Хинкова, ръководител на Районна изборна комисия – Русе.

В някои от случаите въпреки всичко проблемите с машините са решени по-рано. За най-малко 11 секции, обаче, все още се знае, че машините са демонтирани и прибрани в куфар, а гласуването продължи единствено с хартиени бюлетини.

„ Не мога да кажа, че ще стане някаква фалшификат, само че въпреки всичко – тормозят ме хартиените бюлетини “, показа гласоподавателят Светослав Войчев.

В 40 от секциите в региона се е оказало, че до към 14 ч. са работели камерите, които би трябвало по-късно да проследят броенето на гласовете.

Подробности вижте във включването на Андрей Кючуков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР