Проблеми с багажа при полет със самолет? Вижте съветите на

...
Проблеми с багажа при полет със самолет? Вижте съветите на
Коментари Харесай

Загубиха куфара ми на летището. Ами сега?

Проблеми с багажа при полет със аероплан?

Вижте препоръките на ЕПЦ България

Общо 26 милиона куфара, сакове и чанти са били изгубени, забавени, развалени или откраднати по летищата в целия свят през 2022 година Това демонстрира отчет на SITA - компания, предоставяща ИТ и телекомуникационни услуги за промишлеността във въздушния превоз. Според изследването в 80% от случаите при погрешно обработени багажи се е стигнало до забавянето им, а делът на изгубените и откраднатите пътни чанти се е нараснал до 7%.

ЕПЦ България също регистрира близо двойно нарастване на жалбите, свързани със забавени, изгубени или счупени куфари през 2022 година по отношение на миналата 2021 година Тенденцията се резервира и тази година. По тази причина желаеме да напомним главните права и отговорности, които имат пътуващите при проблеми със своя багаж на летището.

Загубиха куфара ми на летището. Ами в този момент?

Ако чекираният ви багаж не дойде на летището, откакто слезете от самолета, би трябвало незабавно да отидете до съответното гише за багажи и да поискате протокол за неналичието му (PIR). Там се попълня типа на куфара или чантата (цвят, размер, марка, година на купуване) и вашите данни и контакти, с цел да ви бъде доставен след това. В сходни случаи имате право на разноски за така наречен артикули от първа нужда - да вземем за пример долни дрехи, четка и паста за зъби, паста за бръснене и самобръсначка за мъжете. Когато купувате сходни артикули, пазете касови бележки и други документи, с цел да може след това да поискате сумата от страна на самолетната компания. Добре е и да се посъветвате с превозвача за неговата политика в такава обстановка.

Възможно най-скоро откакто сте кацнали, само че не по-късно от 5 до 7 дни, би трябвало да подадете недоволство и към самолетната компания.

При състояние че куфарът не открит до 21 дни след полета, той се приема за изгубен. В този случай би трябвало да подадете и ново искане към самолетната компания за отплата. Максималната сума, на която имате право, се дефинира от Монреалската спогодба и тя е в размер до 1288 Специални тиражни права (приблизително 1600 евро) на пасажер, в случай че няма подписана спомагателна застраховка за багаж. Нашият съвет е в случай че превозвате нещо извънредно скъпо, да помислите за сходна застраховка.

Компенсацията зависи от действителната стойност на вредата в съответния случай, като доста постоянно се изплаща закрепена сума на кг изчезнал багаж. За да получите по-голяма сума, би помогнало съществуването на фактури и касови бележки за облеклата и другите движимости, които са били в изгубения куфар.

Важно е преди полета да ревизирате в уеб страницата на самолетната компания дали има ограничавания за предметите, които ще превозвате. Ако в куфара сложите движимости като таблет, фотоапарат или други полезности, което е неразрешено, не очаквайте да бъдете обезщетени при положение на щета или загуба. Успоредно с това, е целесъобразно да се махнат всички етикети от предходни пътувания, както и да сложите бадж/етикет с имена, адрес, имейл и телефон. Така при нужда самолетната компания ще може да се свърже с вас.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР