Проблемът, свързан с антисемитизма в редиците на левицата, в момента

...
Проблемът, свързан с антисемитизма в редиците на левицата, в момента
Коментари Харесай

Обвинения в антисемитизъм заради рапър разединяват френската левица

Проблемът, обвързван с антисемитизма в редиците на левицата , сега е в центъра на вниманието във Франция . „ Лятното джамборе “ на френската Зелена партия и твърдата левица трябваше да даде опция за разискване на значими въпроси като климатичните промени, неравенствата измежду популацията и европейските избори следващата година, написа “Politico ”.

Вместо това срещата беше помрачена от спор по отношение на хипотетична игра на думи на рапър, изречени за Холокоста . Има заплаха наболялата тематика да задълбочи пропастта сред партиите в обединението НЮПС на твърдата левица и Зелените , които към този момент водят в изследванията във Франция.

Отношението към антисемитизма от страна на крайната десница също е било обект на рецензии. Бившият водач на френската крайнодясна партия „ Национален фронт ” Жан-Мари Льо Пен неведнъж е показвал, че омаловажава тематиката за Холокоста , както и че пази колаборационисткия режим на Франция във Виши през Втората международна война. Това може да задълбочи съществено политическите раздори , които назряват от месеци в страната, предизвестяват анализатори.

Конфликтът се разпали откакто няколко кметове от Зелената партия взеха решение да бойкотират годишната среща „ Летен университет “ , която стартира през днешния ден в пристанищния град Хавър , поради решението на уредниците да поканят полемичния рапър Медин . Въпросният рапър не за първи път е забъркан в сходен скандал. Той провокира различен скандал по-рано този месец, когато посредством игра на думи разгласи, че еврейската някогашна спортистка и писателка Рейчъл Хан е „ оживяла “. Това явно беше недвусмислена отпратка към нейните баба и дядо, оживели от Холокоста .

Неуместната смешка беше разкритикувана остро от еврейски организации и политически фигури във Франция, като вследствие на това бяха отправени апели да бъде анулирано присъединяване на Медин във почитан спор в Хавър. Скандалът провокира спор дали левицата не е прекомерно толерантна във връзка с антисемитизма, изключително твърдолинейната лява партия „ Непокорна Франция “ , която през последните години се сблъска с обвинявания поради метода, по който третира тематиката.

Обвинения в антисемитизъм

Роденият във Франция рапър от алжирски генезис , който е от Хавър , през последните години си навлече публичния яд поради песните си, озаглавени „ Jihad “ и „ Don’t Laïk “, в които пее, че „ поддръжниците на секуларизма би трябвало да бъдат разпънати на кръст като на Голгота “ . В предишното мъжът е бил упрекван и в хомофобия , както и в реплика на антисемитски жест . В изявление , извършено през вчерашния ден, музикантът съобщи, че се е извинил за изявлението си против Хан .

„ Това е неточност, признавам я. Беше несвоевременно, бях не запомнил историята на нейното семейство. Антисемитизмът е отрова и аз се боря с него от години “, сподели още той.

Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меленхон отбрани Медин , чието същинско име е Медин Зауиш, и отхвърли обвиняванията в антисемитизъм. Той посочи още, че рапърът не е расист и не поддържа сходни убеждения.

При предходен скандал през 2018 година Медин беше заставен да анулира свои участия, планувани в парижкия спектакъл „ Батаклан “, три години откакто мястото беше обект на ислямистка офанзива, при която починаха 90 души.

Междувременно лидерката на Зелената партия Марин Тонделие , която ще взе участие в диспути по тематиката през днешния ден, твърди, че Медин страда от „ заразна форма на антисемитизъм “ , дължаща се или на „ грубост и нелепост, или на липса на просвета, само че и на незнание “.

За Симон Родан-Бензакен , който е отпред на Американския еврейски комитет в Европа, абсурдът е илюстрация на „ самозаблудата “ на левицата, когато става въпрос за нови форми на дискриминация във Франция.

Насилието против евреи във Франция непрестанно нараства след ниското равнище, което се задържа през 90-те години на предишния век, като през последните години тези прояви наброяват към 400-800 вербални и физически набези годишно, съгласно данни на Министерството на вътрешните работи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР