Проблемът със затлъстяването на българските деца придобива застрашаващи размери –

...
Проблемът със затлъстяването на българските деца придобива застрашаващи размери –
Коментари Харесай

Бъдещите деца на България са обречени да са тлъсти, болни и да живеят по-малко

Проблемът със затлъстяването на българските деца придобива застрашаващи размери – статистическите данни демонстрират, че децата ни водят отрицателните ранглисти по затлъстяване в Европейски Съюз! Последиците от това са напряко ужасяващи – според фитнес инструктора Цвета Капитанова, техният живот се обрисува да е малоценен, относително по-кратък и съпроводен с голям брой болести. Причините са няколко: недоумение от страна на родители и страна, от какво голямо значение е децата да поемат постоянно здравословна храна. В фамилията, където родителите са заети прекалено да обезпечават задоволително средства за изхранване на своите питомци, казусът със здравословното хранене някак си, естествено, остава на заден план; по този начин децата привикват да не се хранят постоянно и да поемат храна, небрежно набавяна от родителите.

Остават детската градина и учебното заведение, където децата прекарват 6 – 7 часа и се нуждаят от калорична, потребна храна за закуска и за обяд.

Именно тук страната би следвало да се намеси уверено, осигурявайки финансово и контролирайки активността на учебното настоятелство в тази посока. Обнадеждаващо бе, че от 2007 година в учебните заведения бе въведена самодейност на всеки ученик/-чка да се обезпечат плод и чаша мляко. По думите обаче, на специалиста по хранене и диетика проф. Донка Байкова, през годините осъществяването на тези вярно замислени стратегии се е опорочило и, на децата, стартира да се дава голяма по размера си закуска, в която, на процедура, няма нищо потребно, а единствено способства за затлъстяването им. Тук, решението на EС да отпусне към 3 млн. евра за потребна храна и питиета /плодове, зеленчуци и мляко/, предопределени за българските учебни заведения, заслужава възторженостти, защото показва каква би трябвало да бъде поредната политика на страната по този въпрос. Така че казусът сигурно е доста по-мащабен и здравословното хранене е неотложно да стане публичен жанр на държание. И това би трябвало да стартира от фамилията, където родителите още от рано би трябвало да осведомят децата си за отрицателните последици от нездравословното хранене и разясненията да не престават в детските градини и учебните заведения. Затлъстяването се дължи, обаче и на все по-заседналия метод на живот на подрастващите, които избират да висят пред компютри и „ смарт телефони “, с цел да играят на електронни игри и да си вършат „ селфита “, пред това, да практикуват постоянно някакъв спорт и/или да вървят по екскурзии. Така, преобладаващата част от тийнейндърите се оказват в нежелано физическо положение, което е още една причина да са елементарно атакувани от разнообразни болести и контузии. У нас, изключително в столицата и огромните градове, се вижда изострен дефицит на база за дейно осъществяване на часовете по физическо образование. А това демотивира учителите по физкултура и те – щеш не щеш – стартират да гледат официално на своите отговорности! Очевидно, единствено съгласуваните дейности на родители, учители и държавната политика по този съществен въпрос ще доведат до последователно качествено усъвършенстване на здравословния статус при идващите генерации!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР