Проблемът със сега съществуващите генератори на случайни числа не е

...
Проблемът със сега съществуващите генератори на случайни числа не е
Коментари Харесай

Нов квантов генератор на случайни числа ще стане основата на свръхнадеждни комуникации

Проблемът със в този момент съществуващите генератори на инцидентни цифри не е генерирането на тези цифри, а това, те да бъдат в действителност инцидентни.
Физиците от NIST сътвориха напълно нов принцип за генериране на инцидентни цифри. Квантовата природа на този принцип подсигурява, че на изхода на устройството ще се появява безусловно инцидентна поредност от цифри.

Някои от актуалните генератори на инцидентни цифри за източник на ентропия употребяват физични феномени, само че те могат да бъдат предсказани до известна степен. Числата от тези генератори всекидневно се употребяват за криптиране на данните, да вземем за пример в предпазения протокол HTTPS. Създаденият от NIST способ се базира на някои непредсказуеми феномени на квантовото усложнение.

„Подхвърлянето на монета може да наподобява напълно инцидентно, само че какъв ще е резултатът може да се пресметне много елементарно благодарение на главните физични закони – би трябвало да се знаят силата и посоката на мятане, както и някои други параметри“ – споделиха учените. „Квантовата безредица въпреки това, е безспорна безредица – само профилирана квантова система може да дефинира статистичните корелации„.

Проверката на случайността на генерираните цифри бе осъществена от два идентични квантови генератора, ситуирани на огромно разстояние един от различен, с цел да се изключи възникването на скрити физични връзки сред двете устройства. Получени са два комплекта инцидентни цифри сред които няма никаква корелация.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР