Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на

...
Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за салмонелата от пилешкото: Последствията са ужасни и аз едва не умрях!


Проблемът със салмонелата се появява, когато храната се съхранява на висока температура, такава е ѝ стайната температура. Трябва да се изпече или да свари, термичната обработка унищожава бактерията. Това съобщи в ефира на Нова телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ, във връзка стигналите до българския пазар 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша.

Салмонелата е типичен микробиологичен замърсител по храните, а болестта може да има ужасни последствия. Бебе може да почине. Възможни са огромни проблеми, в случай че бременна се натрови, предизвести професорът.

Той показа, че също е лежал в болница поради салмонела.

„ Абсолвентският ни бал беше в грандхотел София. Изтровиха ни. 140 души ни вкараха в инфекциозна болница. Всички бяха с повръщане и висока температура “, описа професорът, който е и народен консултат по микробиология.

„ Ако си пипнал инфектирано месо и различен артикул в хладилника, може да стане и той рисков за ястие. Салмонелата води до инфектиране на тънките вътрешности “, изясни той.

„ Ако се създадат салами от инфектирано месо, няма проблем. Термичната обработка унищожава бактерията. Консервантите внезапно я понижиха, само че не я унищожиха “, добави специалистът.

„ Никой не може да изясни какъв брой инфектирано месо е изядено и това ме плаши. Трябва да не позволяваме до трапезата на българина рискови бактерии “, акцентира той.

„ Съединени американски щати е страната с най-хубава отбрана, не позволяват един нездравословен бацил за селското им стопанство да влезе в страната им “, добави професорът.

„ От бабите си знаем месо сурово се не яде. Варете, пържете, печете добре! В чорба не може да остане салмонела, тъй като е вряла. Цялото пиле обаче има опция в средата да е недопечено “, съобщи Кантарджиев.

По думите му, в случай че сте пипнали с ръка инфектирано месо и след това пипнете друго месо - то ще го болестите. "Салмонелата провокира инфектиране на тънките вътрешности ", сподели още той.

Кантарджиев бе безапелационен, че тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна зараза, няма внезапно завишаване. "Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, рискова е и за бременни дами ", предизвести той.

Той показа още, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това специалистът предизвести, че при консумация на артикули като език, мозък и така нататък би трябвало доста добра термична обработка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР