Проблемът с язовирите е огромен. И аз ще имам възможността

...
Проблемът с язовирите е огромен. И аз ще имам възможността
Коментари Харесай

Петков: Огромен е проблемът с язовирите ни

Проблемът с язовирите е голям. И аз ще имам опцията да чуя госпожа Нинова.

Това сподели министър председателят Кирил Петков в Народното събрание довечера в отговор на въпрос за контрола над язовирите, заяви Българска национална телевизия.

Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано ръководство на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо рискови - никой от тях не е ремонтиран, добави Петков.

Ремонтирани са 10 язовира.

Язовир Огоста побира 410 милиона кубични метра вода. За страдание водният кос е със статут нередовен. До този миг се пресмята от специалисти, че не заплашва живота и здравето на хората, само че ние нямаме право още един сезон да изчакаме това проникване на продължава. Трябва да имаме обща тактика по какъв начин да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а рисковите не са допрени. Имаме безхаберие за този запас, не скри министър председателят.

Тревожно е, съгласно него, по какъв начин толкоз стратегически обекти са оставени в безхаберно положение. В момента равнището се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна заплаха за живота и здравето на хората, само че просмукването продължава. Трябва нов проект. И това разпокъсване сред министерства би трябвало да спре, настоя Петков.
 Нинова идва в Народното събрание да изяснява за язовирите
Нинова идва в Народното събрание да изяснява за язовирите

Христо Гаджев от ГЕРБ възрази

Петков разяснява и други тематики.

Премиерът заяви още, че за пръв път ще имаме действителна тактика за младежта. 38% от закононарушенията са осъществени от хора под 29 години. Трябва да създадем предварителна защита. Построяване на 20 центъра за младежко развиване. Огромен приоритет е това. финансиране за младежките политики, сподели Петков.

" Пълен безпорядък " в собствеността и ръководството на язовирите. Това е заварила вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, стана ясно по-рано тази седмица.по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание.

На първо място голям е хаосът що се касае до собствеността на язовирите - има държавни, общински, на регионалните управи, на частни лица, даже и на научни институти, сподели тогава Нинова. Но още по фрапантна е обстановката що се касае до контрола и ръководството на тези водоеми. " При органите, които ръководят и ремонтират язовирите, хаосът също е цялостен, като има 4-5 институции с препокриващи се пълномощия. Бих нарекла това цялостна безнаказаност. Всички знаем какъв брой случаи на преливане, на повреди имаше, само че никой не е поел отговорност точно поради това - отговорността се размива. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР