Проблемът с водите в Перник са по цялата водосистема. Винаги

...
Проблемът с водите в Перник са по цялата водосистема. Винаги
Коментари Харесай

Караников: Решението за Перник е подмяна на цялата ВиК инфраструктура

Проблемът с водите в Перник са по цялата водосистема. Винаги се е разчитало на Витоша да падне 2 метра сняг, с цел да се зареди язовир „ Студена ”, проблем е и „ новата ” пречиствателна система.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на стопанската система Емил Караников. Според него би трябвало да се вземе генерално решение за Перник. „ За мен това е замяна на цялата ВиК инфраструктура ”, сподели министърът.

„ Проблемът в Перник не е единствено канализацията, не са единствено довеждащите води, не са единствено течовете или възможните обири, които би трябвало да се потвърдят. Проблемите с водите в Перник са в цялата система. Те стартират още от водопотока, който идва от язовир „ Студена ”. Той е едно неповторимо оборудване, което несъмнено би трябвало да го има, само че може би не е довършено. Не са довършени анализите за други води с изключение на водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са много по-пълноводни пролетта, само че не и зимата. Разбирам, че до момента постоянно се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и в случай че това не се случи, този язовир ще има проблеми ”, посочи Караниколов.

„ За страдание новата станция, която е нова от 1976 година не е довършена или най-малко не е проектирана както би трябвало и в този момент, когато вършим пречистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят огромни количества вода, които се изхвърлят в реката ”, уточни Емил Караниколов.

„ Вече има специалисти, които са на терен и ревизират опцията тази вода да не се изхвърля в реката, а да я връщаме в язовира и тя да минава през още едно филтриране. Така се надяваме да спестим към 30 литра на секунда ”, добави още той.

„ В Перник има фрапантни проблеми. Всеки ден се сблъскваме с нови неща ”, сподели Караниколов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР