Проблемът с т.нар. вечни длъжници влезе в Комисията по петиции

...
Проблемът с т.нар. вечни длъжници влезе в Комисията по петиции
Коментари Харесай

Проблемът с вечните длъжници влезе в Комисията по петиции ЕП

 Проблемът с така наречен " безконечни длъжници " влезе в Комисията по петиции в Европейския парламент поради унгарска петиция, обвързвана с нелоялни договорни условия за заеми в задгранична валута. Засегнати са стотици хиляди унгарци, които преди повече от 10 години са теглили ипотечни заеми в задгранична валута, а след това се оказали неспособни да изплащат месечните си вноски, защото банките претендирали това по обменен курс, друг от потребления при даването на заема.

В рамките на съвещанието българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев съобщи, че практиките с изтегляне на ипотечни заеми в задгранична валута са били постоянно срещани в страните от Централна и Източна Европа преди финансовата рецесия от 2008 година Съдебни каузи по сходни проблеми не липсват и в България, където много хора " изгарят “ по сходна скица.

" От години се боря да защитим хората от несправедливите условия, поради които са се трансформирали във безконечни длъжници. Поради проблеми като унгарския се веселя, че в края на предходната година българският парламент одобри дълго чаканите промени в Закона за отговорностите и договорите, с които се вкара 10-годишна погасителна отминалост за отговорностите на физическите лица “, разяснява Емил Радев.

Макар че с решение на Съда на Европейски Съюз и на унгарския Върховен съд противоречивите договорни условия са били оповестени за неравноправни, а унгарското законодателство е било променено през 2014 година, вносителят на петицията твърди, че пострадалите длъжници, изгубили домовете си, и до през днешния ден не са обезщетени. Като причина стотици хиляди унгарци да затънат в задължения се показва фактът, че Директива 93/13/ЕИО по отношение на нелоялните условия в потребителските контракти не е била съответно транспонирана в унгарското законодателство, което е разрешило на банките да прекратят редица контракти.

От името на ЕНП българският евродепутат настоя петицията да остане отворена до изясняване на всички сложени въпроси. " Все отново има и добра вест – събралата се през годините правосъдна процедура трансформира директивата на Европейски Съюз по отношение на нелоялните договорни условия от " беззъб тигър “ в евентуално мощен инструмент за отбрана на потребителите. За страдание обаче, без значение че решенията на Съда са наложителни, в съответните случаи в Унгария доста от тях не са били спазени на процедура. Това значи, че са имали стеснен действителен резултат върху благосъстоянието на потребителите “, съобщи в умозаключение Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР