Проблемът с РС Македония е в настоящето, а не в

...
Проблемът с РС Македония е в настоящето, а не в
Коментари Харесай

Захариева: Македонските българи ни призовават за единство, Петков да не ги предава

Проблемът с районен съд Македония е в сегашното, а не в предишното. Македонските българи приканват да се резервира национално единение по тяхната тематика и да не бъдат излъчени от властта в София.

Това декларира Екатерина Захариева, заместник-председател на Комисията по външна и някогашен външен министър, пред БГНЕС. Днес представители на македонските българи, водени от водача на партията Граждански либерален съюз Петър Колев, се срещнаха с представители на ГЕРБ в Народното събрание, измежду които заместник-председателят на партията Томислав Дончев, ръководителят на ПГ Десислава Атанасова, Екатерина Захариева.

„ В непрекъснат контакт съм с македонските българи и техните организации. Те приканват българските партии да запазят национално единение по тяхната тематика и да не ги предаваме. Надявам се и останалите политически сили да чуят думите им. Македонските българи споделят: Ако в София не ни схващат, къде другаде ще ни схванат. Най-важното от тази среща беше апелът им да продължи политиката, която държавното управление на ГЕРБ стартира във връзка с районен съд Македония, във връзка с правата на македонските българи “, акцентира Захариева.

Тя посочи, че казусът в връзките ни със Скопие, не е в предишното, а в сегашното и тази нейна позиция се споделя и от българите в РСМ.

„ Македонската агитация се пробва проведено и целеустремено за заблуди и тяхната общност, и нашата – популярност Богу несполучливо, и западните ни сътрудници. В Скопие тотално се пробват да изместят казуса. А той е, че техни жители нямат съществени човешки права, че техни жители не могат да стартират работа в държавната администрация, че техни жители са обиждани, заплашвани, че техни жители учат, че техни татковци, дядовци и баби са татари, нацисти и окупатори. Това е казусът и той е в сегашното “, съобщи някогашният ни посланик номер едно.

Тя съобщи, че по нейна самодейност в Бюджет 2022 година ще бъде включена сума за организациите на българските общности в чужбина. За пръв път такава сума е била отпусната преди две години и половина, когато е била отпред на Министерство на външните работи. Парите са за българите в РСМ, Сърбия, Албания, Молдова, Украйна и за издръжката на техните организации.

„ През предходната година служебните кабинети не отпуснаха средства, а за тази година нямаше и нула лв.. Направих предложение сред първо и второ четене на Бюджет 2022 за 800 хиляди лв. и то беше признато на Бюджетна комисия. Тези пари няма да бъдат включени в Министерство на външните работи, където им е мястото, а ще бъдат в централния бюджет. Все отново би трябвало да изчакаме крайното гласоподаване “, изясни Екатерина Захариева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР