Проблемът с предложенията на НЗОК за НРД 2023-2025 не е

...
Проблемът с предложенията на НЗОК за НРД 2023-2025 не е
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: С предложенията на НЗОК става невъзможно парите в бюджета да се изработят

Проблемът с предложенията на НЗОК за НРД 2023-2025 не е единствено продължителността на прегледите при общопрактикуващите лекари – 15 минути, само че насочването на пациенти от извънболничната в болничната помощ, икономисване на средства и прекачване от едно перо в друго по бюджета на НЗОК. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров пред Нова телевизия по отношение на препоръчаните от Здравната каса промени в Националния рамков контракт.

„ Първо споделят, че прегледът ще бъде 15 минути. След това споделят, в случай че не достигнете 46% – до момента е било 33% – от профилактиката, ще ви плащаме по-малко, само че това е и нарушаване на критериите за качество. Ако нарушите критериите за качество, ще ви наложим двойно по-голям най-малък размер на санкция и тройно по-голям на оптимален. Тоест, всеки доктор да обхване повече пациенти, а в това време им ограничаваме времето, в което може да вършат профилактични прегледи ”, изясни доктор Маджаров.

По думите му по този метод се лимитира опцията за обзор за не повече от 25 индивида дневно. В момента един общопрактикуващ доктор с 2000 пациенти преглежда приблизително по 50-60 пациента дневно. За да се осъществя това предложение, пациентите ще би трябвало да си записват час за след 15-20 дни, счита ръководителят на БЛС.

 През бюджета на НЗОК е препоръчано и още веднъж да бъдат увеличени хоспитализациите на 2,2 млн.

„ В последна сметка получаваме неспособност парите, гласувани от Народното събрание, да бъдат направени “, безапелационен е доктор Маджаров.

„ За пациента сега нищо не се прави за облекчение на достъпа на пациента, с изключение на опашки “, безапелационен беше той.

Д-р Маджаров разяснява и увеличението на санкциите за персоналните лекари, като акцентира, че постоянно те се постановат и единствено поради един изчезнал лист.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР