Проблемът с постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители у нас

...
Проблемът с постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители у нас
Коментари Харесай

Предложение: Даряваш кръв

Проблемът с непрекъснато намаляващия брой на доброволните кръводарители у нас може да бъде решен със стимулиране под формата на неплащане на няколко месечни здравноосигурителни вноски. Предложението е на варненската конструкция на БЧК и беше разисквано на кръгла маса по проблемите на кръводаряването.

Предложението е на кръводарителите да се икономисват 6 месечни здравни осигуровки. При междинна заплата от 1000 лв. за половин година ще бъдат спестени близо 500 лв. – 200 за служащия и 300 за работодателя, уточни доктор Петър Радушев, зам.-председател на Областния Съвет на БЧК във Варна. Той посочи, че предлагането за този тип стимулиране на донорите на кръв е направено още през 2002 година, само че без резултат. Изчисленията на БЧК демонстрират, че сумите, с които би била ощетена Здравната каса, са „ пренебрежимо дребни ”.

Броят на кръводарителите у нас непрекъснато понижава, кръвта е незадоволителна и с нея всеобщо се търгува, бе регистрирано на полемиката. Цената на банка кръв у нас варира сред 60 и 500 лв., като най-скъпо се търгува в София. Във Варна една кръвна банка се обезпечава против суми сред 80 и 120 лв., означи доктор Радушев.  
В Кодекса на труда да се обезпечи опция при сключване на груповите контракти да се плануват повече от два дни заплатен отпуск за даряващите кръв непринудено, предложи Веселина Божилова, ръководител на Териториалния съвет на синдикатите в опазване на здравето към КНСБ. Предложено бе още Медико-диагностичните лаборатории във Варна да обезпечават безвъзмездна проучване на кръв за всеки непринуден донор.

От БЧК се обърнаха с апел към неправителствените организации във Варна да припомнят всеки месец на своите членове за изгодите от кръводаряването. В разпространение на безвредността и изгодите на този човечен акт може да се включи някой прочут наш музикален реализатор, счита Мирчо Христов, изпълнителен шеф на сдружението „ Варна - Европейска младежка столица ”.

При потребност от кръводарители 170 000 годишно, броят им у нас за предходната година е бил под 150 000. Само към 20 на 100 са фактически доброволци и подаряват без съответен мотив или против възнаграждение.

Районният център за трансфузионна хематология, известен като Кръвния център, на ден обезпечава с 60 до 80 единици еритроцитен концентрат лечебните заведения във Варна и още 4 области - Добрич, Силистра, Шумен и Търговище. Броят на кръводарителите рядко е толкоз, като приблизително те са към 60 дневно, разгласи шефът на Кръвния център доктор Жанина Йорданова.

Хората, които продават кръвта си пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на болница „ Света Анна ", сами ще изчезнат, в случай че има задоволително искащи да дарят, непринудено и безплатно, счита лекарят. Тя призна, че са опитвали да спрат търговията с кръв в региона с използване на ограничения от рода на ограничение на достъпа, само че без резултат.
 
Единствено в Кръвния център във Варна има процедура на всеки непринуден донор да се обезпечава обезпеченост с кръвни артикули на негов непосредствен, при потребност, в идващите два месеца.

За още вести харесайте страницата ни във Facebook
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР