Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен

...
Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Проблемът с нощния труд надхвърля проблемите на здравеопазването

" Проблемът с нощния труд надалеч надвишава проблемите на опазването на здравето. Нощен труд в България редовно поставят към 400 000 индивида. Това ще се отнася най-много за шивачки, за тези, които работят в превоза и енергетиката, и къде ли още не. " Това съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов за Българска национална телевизия по отношение на настояванията за по-високо възнаграждение на нощния труд - едно от настояванията на протестиращите медицински сестри .
По думите му системата е объркана:
" Има купчина неща, които следват във връзка с груповия трудов контракт. Този диалог тече по някакъв чудноват метод. Видях фиш, при който от 680 лева заплата с вътрешно доплащане доближава 2000 лева Но и такава от 680 стартова, става 700. Трябва да има работещ модел. "
" Това е краят на една 2-годишна препирня, която ние от " Подкрепа " започнахме през 2018 година Една акция, в която дружно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на експертите по здравни грижи, синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка предходната година на нашия конгрес, само че за жалост оттова нататък останахме сами в тая битка. Дано тоя път нещата да приключат ", сподели Манолов.
На въпрос по кое време ще се усилят заплатите у нас, Манолов разяснява пред Българска национална телевизия, че няма по какъв начин да имаме толкоз ниски налози и да желаеме по-големи приходи.
Една трета от българите, които работят имат групови трудови контракти и там цената на нощния труд стига и до 3 лв. на час, а другояче за останалите две трети е 25 стотинки, изясни в изявление за bTV президентът на КНСБ – Пламен Димитров.
" Полицаите и медицинските лица имат групови трудови контракти и те получават разнообразни суми. За целия бранш опазване на здравето с груповия трудов контракт цената на нощния труд и 1 лев на час, за миньорите е много повече, за служителите на реда от предходната година стана също 1 лев. Няма да има области, които да не могат да ползват тази норма ", сподели Пламен Димитров.
По думите му дребните компании нямат групови трудови контракти и при тях нарастването за нощния труд ще е до 4 пъти.
" Първо договорихме това с работодателите, до края на тази седмица следва съвет да го одобри ", изясни президентът на КНСБ.
Пламен Димитров заяви още, че 11 000 души, близо една трета от всички медицински сестри, работят в учебни заведения, в 66 общини най-ниската заплата е 610 лв..
" Масовата заплата е сред 700 и 800 лв., сделката е, че са нужни 9 млн. лв. и спомагателни стандарти, защото във всяка община има характерни проблеми ", означи Пламен Димитров за заплатите на медицинските сестри.
Припомняме, че на 9 март по време на изключителна среща държавното управление и синдикатите се схванаха за отпущането на 9 млн. лева, които да отидат за заплати на всички медицински експерти , работещи в учебното и детското опазване на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР