Проблемът с нелегалната миграция е огромен проблем на всички страни

...
Проблемът с нелегалната миграция е огромен проблем на всички страни
Коментари Харесай

Безлов: Мигрантският поток се ползва брутално за по-високи доходи в МВР

Проблемът с незаконната миграция е голям проблем на всички страни от Европейски Съюз, проблем е и на Съединени американски щати. Това сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус " Тихомир Безлов, основен специалист " Национална сигурност “ в Центъра за проучване на демокрацията. " Такава рецесия не сме имали след 90-те години. Проблемът е, че тук в Европа не може да се спре и реши този развой ", сподели Безлов.

Той изясни, че България попада на един от трите входа на миграционния поток. Трите входа са Италия, Испания и Балканските страни. България, дружно с Гърция, си дели двата съществени потока на мигранти, който минава през Западна Европа до Унгария и Австрия.

" Когато имаме политическа рецесия едно от уязвимите места е Министерство на вътрешните работи, или приходната администрация. Това, което следим от 2021 година е едно по-брутално потребление на мигрантски поток за спомагателни по-високи приходи на чиновници от Министерство на вътрешните работи. Този проблем не може да се реши без политическа непоклатимост и сигурност, а ние я нямаме ", добави Безлов.

Той предвижда, че в този момент ще има известно затихване на миграцията, само че по-късно, през пролетта, ще има още веднъж взрив.

Едно от нещата за справяне с миграцията е да се договорим с Турция и по тази причина ще чакаме да забележим какво ще се случи след подписаното съглашение сред президента Радев и Ердоган, сподели още Безлов. Миграцията е проблем и за Турция, а там в този момент предстоят и президентски избори. Ердоган се пробва да реши този проблем.

Вътрешната политическа рецесия у нас и нестабилното ръководство благоприятстват развиването на всяка престъпност.

По думите на Тихомир Безлов, за 2022 години през страната ни са минали сред 35000 и 40000 мигранти.

Турция е главният хъб на систематизиране на противозаконната миграция. Голяма част от основните фигури в тази мрежа се намират в Турция. Те имат свои координатори в мигрантските среди. У нас се наемат единствено превозвачите и хора, които да ескортират групите.

Обикновено връзката се прави през известни обществени мрежи, където се популяризира тази услуга. В незаконната мрежа вземат участие доста чужденци от прилежащи страни, в това число и от далечни. Има към 20 националности, които се включват – турци, македонци, сърби, грузинци, в последно време и доста украинци.

Всички дружно изместват българските участници. Посредниците от България са най-много полицейски чиновници, хазяи за приспиване, водачи. Финансите се разпределят в непознати страни. Мрежите приключват в Германия, Англия, Франция или Испания.

" Това е нов вид проведена престъпност - доста по-гъвкава и мрежова ", добави Тихомир Безлов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР