Проблемът с неадекватната грижа за пациенти в Спешна помощ, който

...
Проблемът с неадекватната грижа за пациенти в Спешна помощ, който
Коментари Харесай

Жесток проблем с кадрите е причината за кризата в Спешна помощ

Проблемът с несъответстващата грижа за пациенти в Спешна помощ, който беше осветлен от съдбовния случай във Враца, се дължи на неналичието на квалифициран личен състав. Това разяснява Десислава Кателиева  от Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ пред Нова ТВ. 

Тя обърна внимание, че здравната сестра, проверявана поради немарливост към умрялата 44-годишна жена, е имала към 3-месечен на практика опит и е била " в ступор " при типа на пациентката. 

Човек със затруднено дишане би трябвало да получи лекарска помощ за една минута, разяснява още Кателиева. Проверката на Медицински одит и прокуратурата би трябвало да откри какъв брой дълго се е забавила служителката от регистратурата, преди да съобщи случая на дежурните медици. 

" Много от работещите са в пенсионна и предпенсионна възраст. Много мъчно е да се образоват новопостъпили хора, а няма и доста искащи ", сподели Кателиева. 

Проблем е и това, че липсва информационна връзка сред лекарите в незабавните отделения и колите за спешна помощ. Тя прикани да разпишат протоколи и да се ангажират парамедици и сестри, които да дават отговор за триажа на пациенти в незабавните отделения. 

Липсата на готови и подготвени фрагменти беше посочена като главен недостиг на системата и от ръководителя на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев. 

Той уточни, че разпоредбите за незабавен триаж съществуват още от 2017 година, само че фрагментите би трябвало да бъдат подготвени и да го съблюдават.

" Много добре написани правила може да да няма кой да ги извърши ", сподели той, като разяснява, че даже в София има незабавни отделения с бройка на личния състав " на ръба " на условията. 

Тонев разяснява, че " затворено незабавно поделение е по-лошо от едно недобре работещо незабавно поделение ". 

В програмата на новото ръководещо болшинство са сложени цели за промяна в системата - включително лекарите да бъдат оставени в лечебните заведения, а в колите за спешна помощ да бъдат изпращани готови парамедици. 

По думите на лекаря - мотивацията на млади лекари да изоставен България към този момент не е функционалност единствено на заплащането, а на неприятните условия на труд и кариерно развиване.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР