Проблемът с Македонската православна църква изобщо не е заплетен. Ние

...
Проблемът с Македонската православна църква изобщо не е заплетен. Ние
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров разясни казуса с македонската църква

Проблемът с Македонската православна черква въобще не е безизходен. Ние не можем да признаем МПЦ, съгласно канона би трябвало всички 13 останали православни църкви да я признаят. Това сподели професор Божидар Димитров, разяснявайки проблема към настояването на Македонската черква БПЦ да ѝ стане майка, написа " Марица ".
Дори и да я признаем ние, това не значи нищо. Ако противоположното - МПЦ желае да признае, че е била част от българската черква, да заповяда! Така епархиите, църковните области на Македония, както са били принудително откъснати от българската черква през 1920 година, ще се причислят още веднъж към нея.

От Скопие не могат да ни предложат да сме черква майка, каквато ние сме от епохи, разберете! Те не могат да трансформират историята. За всички историци е ясно, че от 870 година до 1920 година македонските църковни окръзи, наречени епархии или диоцези на латински, са били в рамките на Българската православна черква. Какво ще признават в този момент?!

Звучи доста преднамерено - вие ни признайте независимостта, ние ще признаем, че сте учредени през 681 година! Такава невероятна нелепост! Но не се удивлявам - тези, които са писали писмото, а то не е писано от МПЦ, и филантропът доктор Милен Врабевски, и акад. Стефан Воденичаров, са отлични в своите области - медицина и металолеене, само че не са историци. А се бъркат там и е обикновено да позволен такива неточности. Това, че тези хора са писали писмото дружно с архиепископ Наум, беше оповестено в предаването „ Вяра и общество” по Българска национална телевизия.

Т.е. всемирски лица се намесват. Казусът ще се трансформира в политически, в случай че някой се върже да признава Македонската православна черква. Знаете ли какво значи това, като се има поради, че в православието църквите са поместни, т.е.народни? Да признаем МПЦ значи македонистите по втория метод да реализират това, за което се борят безуспешно 45 години: да признаем македонската нация.

Ясно е, че не страните, а народите основават църквите. Затова руснаците имат 50 млн. украинци, адепти на Московската патриаршия, а не на една измислена, сходно на македонците, украинска патриаршия. Там не съумяха да отделят епархии принудително, не по избор на владиците, както стана при нас.

През 1920 година владиците от земите към Вардар бяха просто прогонени в България. Короните им се намират в Националния исторически музей, всеки може да ги види.

Поради това се вършат и неприемливи фалшификации на историческата истина, и то от български медии. С смут видях по какъв начин една огромна телевизия вади таблица, съгласно която македонската черква била основана от император Василий Втори Българоубиец през 1018 година Истината е напълно друга - с две грамоти през 1018 и 1019 година император Василий основава черква с име Автокефална българска архиепископия, като предстоятелят е архиепископ на Юстиниана Прима, античното име на Охрид, и на цяла България.

Тази черква съществува 7 века и половина, само че като българска, не македонска. Дори територия Македония няма на това място в оня интервал. Тогава Македония се е наричала равнината сред Пловдив и Цариград.

Мъдрото решение в тази ситуация е да сме медиатор в договарянията на македонските епархии с останалите православни църкви - това е едното решение. Другото е господата Врабевски, Воденичаров и впрочем да употребяват въздействието си и да накарат македонските архиереи да се причислят към Българската православна черква. Какво неприятно има в това?

Истината е, че никакво извънредно решение не можем да дадем. Не можем да вземем решение за признание на македонската черква, което нищо не значи - все едно аз да призная именития Ал Капоне за необут на Чикаго. Можем да стартираме договаряния, които ще завършат с крах, мога да го кажа авансово.

Руската православна черква, най-голямата православна черква, в никакъв случай няма да се съгласи - по простата причина, че и тя самата е в същото състояние по повод не на 1.2 млн. души, колкото са македонците, а във връзка с 50 милиона украинци.

Там всякакви патриоти националисти са си създали Украинска православна черква и обезверено молят за самопризнание, само че не могат да го реализиран. Гърция също няма да признае МПЦ, Вселенската патриаршия също няма да даде единодушие.

Така че - няма да стане! Не знам за какво някои хора подвигат пара. Вероятно просто с цел да вършат нещо.

Нека всеки прави това, което може, а не да си пъха носа, където не му е работа. Може би е уместно да напомним известната преживелица с императора и обущаря, който се осмелил да му дава препоръки по какъв начин да ръководи империята?! Обущарю, не по-високо от обувките, отрязал го управникът.

Случаят с МПЦ е пушилка за ден-два и ще свърши. Опит за пиар ход, презрян и печален. След като синодът разгласи, че ще поведе договаряния, филмът свършва - договаряния могат да се водят 150 година

Правилното решение е македонските епархии да се причислят към БПЦ. Те са били откъснати от Българската патриаршия. Това, че през 1944 година някой в Коминтерна е измислил македонска нация и македонски народ, не значи, че от това произтича да има и македонска православна черква.

Светските лица се отхвърлят последователно от тая идея. Зоран Заев и други споделят, че българи и македонци са един народ, до момента в който духовниците още държат на коминтерновските постановки, че има обособен македонски народ и затова той би трябвало да има своя православна черква. /Марица.бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР