Проблемът с лошия холестерол засяга все повече пациенти в България.

...
Проблемът с лошия холестерол засяга все повече пациенти в България.
Коментари Харесай

Питай експерта: Проблемът с лошия холестерол засяга все повече пациенти в България

Проблемът с неприятния холестерол визира от ден на ден пациенти в България. Това съобщи в " Денят стартира " проф. Людмила Владимирова-Китова, шеф на Център по превантивна кардиология към Медицински университет -Пловдив.

" В Световния ден на сърцето - 29 септември, желая да се спра на тематиката за фамилна хиперхолестеролемия. Науката направи доста последните 20 години както в скрининга, по този начин и в лекуването на пациентите. А действително доста малко се прави. Защо това е обществено важен този проблем? Това е най-честото кардиологично-генетично заболяване. Честотата е 1 към 200 за Европа. По данни на Медицинския университет в Пловдив честотата на заболеваемост в Южна България се качи до 1 към 113 ", изясни проф. Владимирова-Китова.

Тя акцентира, че огромният проблем е в ранното разкриване на болестта. Обикновено визира индивида към 40-годишна възраст.

" Целта е да се сътвори консенсус на разнообразни експерти - да се стартира от педиатричен скрининг и да се открива рано казусът с холестерола при децата ", сподели проф. Владимирова-Китова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР