Проблемът с липсата на медицински сестри във Велико Търново е

...
Проблемът с липсата на медицински сестри във Велико Търново е
Коментари Харесай

Все по-сериозен става проблемът с липсата на медицински сестри у нас

Проблемът с неналичието на медицински сестри във Велико Търново е много сериозен. В региона работят 760 медицински сестри, като единствено половината от тях са на възраст до 55 години, 212 са над 60 години. Пенсионираните медицински сестри избавят лечебните заведения, защото би трябвало да дават отговор на избрани критерии за фрагментите, които НЗОК изисква, споделят експертите там.

В МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ – Велико Търново има свободни 40 места за медицински сестри. 290 са те в най-голямото лечебно заведение в региона, като 15 от сестрите са пенсионерки, други 15 са в предпенсионна възраст. В някои от отделенията ситуацията е сериозно, а междинната заплата е 550 лв., сподели основната здравна сестра на болничното заведение Йорданка Минекова.

Медицинските сестри сега са под 25 хиляди при 55 хиляди преди към 15 години. Много от тях освен емигрират в чужбина, само че и напущат специалността, сподели в „ Преди всички “ п роф.д-р Станка Маркова  - почетен ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, тя изясни:

Защото първият удар беше върху сестрите. От няколко години насам това събитие се следи е измежду лекарите. Тези, които отиват на Запад, споделят първо какво почитание има към здравната сестра.

Проф. Маркова уточни някои от проблемите, довели до рецесията с дефицита на медицински сестри в лечебните заведения у нас:

Условията на труд, пренатоварването, мизерното заплащане, презрителното от време на време отношение ги отблъсква и доста от тях не отпътуват в чужбина, само че напущат специалността. Първият проблем е възнаграждението, което е унизително ниско. В някои лечебни заведения сестрите получават по 494 лв. заплата, а в доста огромна друга част от лечебните заведения получават 620 лв. заплата. Единственото, което ги избавя е или да работят на две места, или ги избавя клас прослужено време, което малко им подвига заплатата. Лошото е, че даже контрактуваното в Колективния трудов контракт на национално равнище заплащане на доста малко места се съблюдава и се договаря – от 720 лв.. Другият фактор е отношението към специалността. Той от ден на ден излиза на напред във времето, тъй като то е толкоз надменно, да не кажа унизително – и от лекарите, и от пациентите. Нямат време, въпреки това са толкоз преуморени… Сестрата прави психоклимата на болния. Тя би трябвало да е усмихната постоянно. Е, по какъв начин да е усмихната…

Проф. Маркова сподели още, че през 2007 година са сложени изискванията и настояванията стартовото възнаграждение на сестрите да бъде три минимални работни заплати.

Петя Дренчева – студентка, втори курс, компетентност „ Медицинска сестра “, към момента вижда вяра:

Много ми се желае да остана в България и да се развъртвам тук. Смятам, че има доста проблеми, само че към момента виждам вяра, че нещата могат да се подобрят. 

В звуковия файл можете да чуете още за рецесията за медицински сестри от репортажа на Здравка Маслянкова и изявление на Диана Дончева с проф.д-р Станка Маркова и Петя Дренчева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР