Проблемът с липсата на достатъчно добро водоснабдяване в асеновградското село

...
Проблемът с липсата на достатъчно добро водоснабдяване в асеновградското село
Коментари Харесай

Нов хоризонтален дренаж и водопровод за допълнително водоснабдяване в асеновградското село Червен

Проблемът с неналичието на задоволително положително водоснабдяване в асеновградското село Червен е от много години. Община Асеновград подписа контракт, на съображение осъществено инженерно-хидрогеоложко изследване, за обезпечаване на нужното водно количество.

За задачата ще бъде построен водоравен отточен дренаж със междинна дълбочина на полагане 4 метра. Към него ще бъдат обособени и три ревизионни шахти по дължината на трасето (144 метра). Ще има и събирателна шахта, към която дренажът ще бъде заустен. Ще се построи и оборудва помпена станция с хлораторна такава за стерилизация на водата.

Срокът за осъществяване е 90 календарни дни. Полагането на захранващ тръбопровод до съществуващия водоем на селото, с размер от 260 м3, е ангажимент на ВиК-Пловдив, както и доставката и монтажът на нужното помпено съоръжение. Последните посочени нагоре действия ще се извършат отвън рамките на сегашния контракт за строителство.

Водоснабдяването в селото се реализира главно от карстовия извор " Свети Георги ", който зарежда с вода и селата Горнослав, Червен, Долнослав, Искра и Леново. Дебитът на водоизточника е изменчив в доста необятен диапазон – от 27 литра в секунда (през по-сухия сезон) до 463 литра в секунда.

През сухите интервали количествата са прекомерно незадоволителни за естественото водоснабдяване на цялата група " Горнослав ". Затова се постанова въвеждането на режим на водоподаване. Село Червен разполага с още два дребни каптажа, осигуряващи 1,2 литра в секунда в допълнение.

Съгласно направеното проучване за реализиране на обикновено водоснабдяване на селото, в което живеят към 830 поданици, според нормите, са нужни 4,7 литра в сукунда или 406,46 метра дневно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР