Проблемът с кадрите в туризма през тази година е още

...
Проблемът с кадрите в туризма през тази година е още
Коментари Харесай

Проблемът с кадрите в туризма става все по-сериозен

Проблемът с фрагментите в туризма през тази година е още по-изострен, разяснява през днешния ден членът на УС на Варненската туристическа камара проф. доктор Стоян Маринов, който взе участие в първия по рода си българо-китайски конгрес " Международни клъстерни политики ".

Специалистът уточни, че главно се търсят сервитьори, готвачи, бармани, аниматори, само че най-много готвачи. На пазара се търсят и рецепционисти, не доближават и екскурзоводи, тъй като при тях не е задоволително да си образован по история и география, а би трябвало да знаеш и език, сподели проф. Маринов. По думите му няма екскурзоводи с френски език, тъй като в последно време завършващите френска гимназия отиват в чужбина и остават там. Липсват екскурзоводи и с немски, най-вече има гидове с британски и се опитваме да компенсираме с тях, само че става все по мъчно, заключи той.

Очакванията за новия туристически сезон са положителни, а не песимистични, разяснява още проф. Маринов. По думите му при изменящата се обстановка - Турция към този момент не е тази дестинация, която беше преди една-две години - отхвърлена от пазара, Тунис ненапълно се върна, значи, че няма да имаме същите триумфи на съветския пазар - там ще има отлив. Според Маринов, туристите от Западна Европа продължава да се въздържат от пътешестване към тези две дестинации и държат на България.

По моя информация хотелите, които отвориха при започване на май, към този момент имат много добра претовареност - на нивото или по-добра от предходната година, разяснява Маринов. Според него, това дава учредения да се каже, че този сезон ще бъде най-малко на нивото на предходната година като нощувки и доходи, а през 2017 година сезонът беше сполучлив.

За Северното Черноморие ще има растеж на туристите, най-много от Франция, уточни той. В момента непрестанно има запитвания за екскурзоводи с френски език, което значи, че французите вършат обиколки из България, нещо, което правеха преди доста години, изясни Маринов. За Северното Черноморие повече полети ще има от Англия, чакат се туристи от Белгия и Холандия. На съветския пазар ще имаме проблеми, тъй като руснаците започнаха да се завръщат към Турция и Тунис, само че нарастването на туристите от Западна Европа компенсират този отлив, изясни експертът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР