Проблемът с грижите за недоносените деца далеч не се изчерпва

...
Проблемът с грижите за недоносените деца далеч не се изчерпва
Коментари Харесай

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Проблемът с грижите за недоносените деца надалеч не се изчерпва единствено с дефицита на инсталация. Това обявиха от Фондация " Нашите недоносени деца " по отношение на огромния брой акции за набиране на средства и закупуване на кувьози за отделенията по неонатология.

Според Фондацията държавните институции маскират бездействието си, приписвайки си заслуги на жителите и представяйки резултата като достижение на здравната си политика, до момента в който в действителност надалеч по-сериозни проблеми като неналичието на квалифицирани фрагменти остават неглижирани.

Изказването е във връзка следващия сигнал за дефицит на неонатолози и гинеколози - става въпрос за болничното заведение в Ямбол.

От Фондация " Нашите недоносени деца " показват, че различен сериозен проблем са усложненията, които тези експерти постоянно срещат в практиката си. Такава да вземем за пример е неналичието на съответно следене на зрението на недоносените деца, тъй като в доста лечебни заведения отвън София няма квалифицирани детски офталмолози. Като резултат от това забележителен % деца получават трайни увреждания на зрението, които могат да стигнат и до цялостна слепота, показват от организацията.

Според тях обезпечаването на задоволително квалифицирани експерти, които да се грижат за майката и новороденото, би трябвало да е държавен приоритет в областта на майчиното и детско опазване на здравето.

По тази причина от Фондацията оферират няколко съществени стъпки, които да слагат началото на напъните за стабилизиране на положението на майчиното и детско опазване на здравето в страната.

Те показват, че е належащо незабавно да се създаде народен проект за задържане на здравните експерти (педиатри, акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози, офталмолози, медицински сестри) в България и да се основат почтени условия за труда им освен в София, само че и в обитаемоте места отвън столицата.

Организацията дава образец с инсталация, която доста постоянно не се употребява интензивно, защото на здравните експерти не е предоставено нужното образование за боравене с нея.

От Фондацията упорстват и за въвеждането на семейно-ориентиран метод на грижа за новородените и техните фамилии, както и предприемането на ограничения от страна Министерство на здравеопазването по иницииране на публично разискване на Медицинския стандарт по акушерство и гинекология.

Липсата на нужната грижа за новородените деца и бременните дами е директно разследване от отсъствието на устойчива ангажираност по казуса от страна на държавните институции и освен накърнява достолепието на засегнатата група, а излага на действителна заплаха живота и здравето на бебетата, бременните и раждащи дами, показват от организацията и приканват институциите да извърнат внимание към този неотложен проблем. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР