Проблемът с Гешев е чисто политически и той започна още

...
Проблемът с Гешев е чисто политически и той започна още
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Проблемът с Гешев е чисто политически

Проблемът с Гешев е чисто политически и той стартира още преди избирането му. Това сподели Тихомир Безлов, основен специалист стратегия " Сигурност " към Центъра за проучване на демокрацията, в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

Още когато е била оповестена кандидатурата му, политическата реакция от тогавашните политически сили в съпротива е била много мощна, напомни той. Това развиване продължи и с митинга през 2020 година и с парламентите след 2021 година, добави той.  

Промяна в обстановката е настъпила с оттеглената поддръжка към основния прокурор от ГЕРБ и Движение за права и свободи и поръчката на Мария Габриел за искане на оставка на Иван Гешев, уточни Тихомир Безлов. " Имаше и признаци, че обстановката се трансформира и поради поръчката на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще поддържат предложенията на служебния министър Крум Зарков за приемане на механизми, които се пробват да лимитират ролята на основния прокурор и по принцип да преструктурират прокуратурата “, сподели още анализаторът.  

Тихомир Безлов означи, че тематиката за основния прокурор се е обрисувала още през 90-те години. " Тогава стана, че през Конституцията в действителност ние сме основали една извънредно мощна фигура, прекомерно мощна, която противостои на държавното управление. Конфликтите, които имахме още при Татарчев, демонстрираха, че в случай че може да употребявате прокурорите за стопански цели, да влияете на разнообразни следствия, кръгове, поръчки, вътре в институциите, при спорове в бизнеса, вие имате въздействието на изпълнителната власт ", разяснява той.  

Безлов чака на чуването в Софийска градска прокуратура в понеделник основният прокурор да осветли политическите въздействия върху Висш съдебен съвет, каквито поръчки даде още предходната седмица.  

Ако сегашният Висш съдебен съвет не гласоподава отстраняването на основния прокурор, това съгласно него би означавало, че политическите сили търсят някакво решение. " След смяната на позицията на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България се надяват да създадат промени във Висш съдебен съвет и в правосъдната власт, като фокусът е главно върху метода, по който действа прокуратурата. Т.е. търси се болшинство, което да направи тези промени. Дали това ще се случи е комплицирано да се реши в моментната обстановка ", добави Тихомир Безлов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР