Проблемът с доставките продължава да е сериозен, а ние доставяме

...
Проблемът с доставките продължава да е сериозен, а ние доставяме
Коментари Харесай

Предлагаме най-доброто оборудване на най-добри цени

Проблемът с доставките продължава да е сериозен, а ние доставяме от през днешния ден за на следващия ден, разяснява доктор инж. Димитър Белелиев. Той има близо 30-годишен опит като началник и вложител в региона на енергетиката. Машинен инженер от ТУ, София, и магистър по стопанска система от УНСС. От 2002 година е ръководител на Съвета на шефовете и пълномощник на „ Централна енергоремонтна база “ ЕАД. Участва в основаването на „ АмонРа Енерджи “ АД – един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на артикули и даване на решения за слънчева енергетика на Балканския полуостров. Председател е на Контролния съвет на КРИБ и на Българската асоциация на електротехниката и електрониката.

- Д-р инж. Белелиев, какви са водещите провокации в слънчевата енергетика?

- Основните провокации ще бъдат балансирането на създадената сила и преносът й до мястото на ползване. Представете си фотоволтаична централа 100 MW към Монтана. Цялата област няма такова ползване! Това води до големи разноски за транспорт и балансиране. Потребление и произвеждане би трябвало да са на едно място. Трябва да развиваме фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ), само че върху покривите на жилищни, индустриални или индустриални здания. Така ще решим и въпроса с високите сметки на крайните клиенти. Държавата би трябвало да подтиква създаване на дребни и междинни покривни централи от частни и бизнес клиенти.

- Кои са конкурентните преимущества на „ АмонРа Енерджи “?

- Начинът ни на работа и мащабът. Освен в България присъстваме и в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора. Мащабът ни разрешава да предлагаме най-хубавото съоръжение на най-хубави цени. Работим единствено с производители от първия дирек в слънчевата енергетика. Имаме непрекъсната наличност на всичко. Проблемът с доставките продължава да е сериозен, а ние доставяме от през днешния ден за на следващия ден. Никой в България на този стадий не е на такова равнище.

„ АмонРа Енерджи “ е разумно уголемение на активността на „ Централна енергоремонтна база “ ЕАД – дружество със 75-годишен опит в енергетиката. Целта на „ АмонРа Енерджи “ не е да е на пазара за 2–3 години, а за много по-дълъг интервал. Знаем, че вложенията в енергетика са дълготрайни. Не вършим компромис с качеството. Търсим инсталатори, с които да си оказваме помощ с оферти и техническа поддръжка.

- Какви законодателни промени са нужни, с цел да стане слънчевата енергетика по-достъпна?

- Необходимо е най-много опростяване на процедурата. В Европа попълваш онлайн поръчка и след 3 дни централата ти е включена в мрежата. И тук би трябвало да стане с един клик на мишката. При положително планиране фотоволтаик на покрива икономисва 100% и повече от сметката за ток; зависи от площта и потреблението. Такава инвестиция може да носи освен икономии, само че и обилни доходи на семействата. В ред европейски страни за популацията е въведена системата на отчитане Net metering. Този метод на отчитане би трябвало да се вкара допустимо най-бързо и у нас.

- Вашите препоръки към бизнесмен, който ще влага във фотоволтаик?

- Първо, да избере архитект, а не реализатор. Правилното планиране е основата на всичко. Когато строиш къща, първо търсиш проектант, а не строител. Второ, да избере реализатор по рекомендации и опит, освен по цена. Задължителен е и контракт за гаранционно и следгаранционно обслужване.

- Как виждате развиването на „ АмонРа “ след 3 години?

- В началото на 2023 година ще изградим още един логистичен център (първият е в София) към Стара Загора. В Букурещ до края на 2023 година ще имаме лична база, а при започване на 2024 година и в Клуж. Преговаряме за Солун и Атина. Работим по локализиране на производството на слънчеви системи у нас. Имаме подготвени системи за предпазване на сила. Надявам се търсенето им да нарасне и да се похвалим с триумф и в тази област.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР