Проблемът с домашното насилие се изостри по време на пандемията(снимка:

...
Проблемът с домашното насилие се изостри по време на пандемията(снимка:
Коментари Харесай

Viber бот помага в борбата срещу домашното насилие


Проблемът с домашното принуждение се изостри по време на пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Б от за битка против домашното принуждение към този момент е наличен за потребителите на Viber в България. „ Силна ” e създаден от Фондация „ Бъдеще съвършено ” и ще осведоми а бонатите за правата им , ако пострадат от принуждение, какви са съответните стъпки за подаване на молба за отбрана и къде да потърсят незабавна здравна помощ на територията на Столична община.

обезпечава бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна протекция. Чатботът дава и просветителни материали за цикъла и формите на принуждение, каква отговорност носи причинителя и какви дейности би подхванала полицията, откакто бъде подаден сигнал за домашно принуждение.
още по тематиката
Проблемът с домашното принуждение е изключително остър по време на пандемията от Covid-19. Преписките по сигнали за закононарушения, свързани с домашно принуждение в София, са се нараснали двойно през 2021 година по отношение на 2019 година, преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура.

Трикратно се е нараснал и броят на досъдебните производства, следени и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 г. Сигналите за домашно принуждение са достигнали до 80 дневно в първите два месеца след въвеждането на противоепидемичните ограничения на 13 март 2020 година, по данни на Българския център за нестопанско право.

„ Силна ” обезпечава достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове за протекция
(екранна фотография: „ Силна ” / Viber)

„ Далеч не всички случаи на домашно принуждение се рапортуват на органите на реда или това се случва едвам когато има заплаха за здравето и живота на потърпевшите. Затова целим да помогнем на повече дами да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112 ”, разяснява Андриан Георгиев, основател на фондация „ Бъдеще съвършено ”.

Някои от жертвите на домашно принуждение се тормозят да беседват със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът „ Силна ” е разполагаем непрекъснато във Viber, той съставлява един предпазлив канал за информация и връзка, акцентира Георгиев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР