Проблемът с дигата на река Тимок до Брегово съществува от

...
Проблемът с дигата на река Тимок до Брегово съществува от
Коментари Харесай

Филип Попов, БСП: Брегово е пред екологична катастрофа

 popov_bregovo  popov_bregovo2  popov_bregovo3
„ Проблемът с дигата на река Тимок до Брегово съществува от доста години. Тя е държавна събственост и до този миг не са взети ограничения за нейното обезопасяване ”, това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Филип Попов, който е на спешното мястото, оповестиха от пресцентъра на социалистическата партия.

„ В момента има два съществени казуса. Първият е, че дигата е подгизнала и заплашва от наводняване жителите на Брегово. Кметът на града Милчо Лалов със лични средства и напъните на общината, е обезпечил техника, с цел да се пробие дигата, с цел да се оттече водата към река Тимок. Така ще спадне водното налягане. Има образуван и доброволчески отряд, който е в подготвеност за пълнене на чували с пясък, с цел да се защищити обитаемото място от покачващите се води. Основният – дългогодишен проблем обаче е, че тези води, евентуално не са разследване единствено на снеготопенето, а и от изпускане на води от Сърбия ”, добави той.

По думите му, в случай че водите са минали през пречиствателната станция на „ Мини бор ” в Сърбия, то те ще са наситени с тежки метали.

„ В момента помпените станции, които доставят Брегво с питейна вода, са залети. Това основава риск от екологична злополука в Брегово, в случай че същите обхванат във водата ”, безапелационен е Попов.

Кметът е оповестил бедствено състояние и събира всички държавни институции. Освен това е изискал още рано тази заран да се вземат проби от водата. Към сегашния миг обаче не се знае, дали това е направено.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР