Проблемът с ДДС измамите в България е огромен и по

...
Проблемът с ДДС измамите в България е огромен и по
Коментари Харесай

НАП не може да събере 5.8 млрд. лв. ДДС от ревизии за 17 години


Проблемът с Данък добавена стойност измамите в България е голям и по публични данни води до източването на милиарди левове от бюджета. Националната организация за приходите (НАП) признава, че несъбраният Данък добавена стойност, открит с влезнали в действие ревизионни актове за интервала 1 януари 2000 година - 31 декември 2017 година, е в размер на 5.79 милиарда лева

Това сигнализира във вторник гражданско съдружие „ БОЕЦ “, което е получило информацията от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова след подадено заявление по Закона за достъп до социална информация.

5.4 милиарда лева на процедура са „ отписани “ за събиране

„ Общият размер към 1 януари 2018 година на непогасената сума от Данък добавена стойност, открита с влезнали в действие ревизионни актове на Национална агенция за приходите, издадени в интервала от 1 януари 2000 година до 31 декември 2017 година, е 5.79 милиарда лева “, показва Галя Димитрова. От думите й излиза наяве, че 5.39 милиарда лева от общата сума са категоризирани като „ мъчно събираеми или несъбираеми вземания “. „ Това са отговорности на лица, за които вследствие на извършеното изследване е открито, че не имат активи/имущество, върху което да се насочи наложително осъществяване, или имат имущество на ниска стойност по отношение на размера на обществения им дълг, или върху същото има предишни обезпечения/тежести в интерес на кредитори с частни вземания, чиито размери надвишават цената на имуществото “, написа Димитрова. Тя заключава, че „ вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална “.

В момента действително данъчната организация работи върху задължения за едвам 399 млн. лева от цялата сума, като продължава да се изследва имущественото положение на съответните длъжници и положението на активите.

От данните на Национална агенция за приходите се вижда, че най-голяма е сумата на несъбраният Данък добавена стойност от влезнали в действие ревизионни актове през 2011 година - 1.1 милиарда лева През идващите години той се движи към 500-600 млн. лева годишно, като в това време общата сума на в допълнение откритите отговорности при проверки по всички типове налози е към 1.7-1.8 милиарда лева годишно.

В справката на шефката на Национална агенция за приходите се показва още, че общата сума на открития при проверки изискуем Данък добавена стойност за интервала 1 януари 2000 година - 31 декември 2017 година е в размер на умопомрачителните 16.2 милиарда лева Галя Димитрова показва, че огромна част от тези отговорности са в следствие от възлагане на проверки от външни институции и използването на ограничения за битка с данъчните измами. Всъщност, шефката на данъчните се пробва да изясни, че когато проверките се разпореждат от външни институции или като мярка за битка с измамите, всекидневно се стига до определяне на големи отговорности, които на процедура са несъбираеми. Целта била да се подкрепят наказателните производства, формирани от прокуратурата.

„ БОЕЦ “: Има политически чадър над данъчните измами

„ Натрупването на тези големи несъбираеми суми е невероятно без присъединяване на хора от висшите етажи на властта и без да има чадър върху тези закононарушения “, разяснява ръководителят на съдружие „ БОЕЦ “ Георги Георгиев. По думите му „ страната се ръководи от мафиотска конструкция, която е подчинила институциите “. Според Георгиев, до момента в който ГЕРБ ръководи страната и основен прокурор е Сотир Цацаров, няма по какъв начин да има смяна в обстановката.

Въпреки това още в сряда придвижването, което е известно със сигналите си против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, ще внесе в Главна прокуратура сигнал против премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за несъблюдение на служебните им отговорности по отношение на големия размер на несъбран Данък добавена стойност.

До края на седмицата ще бъде подаден сигнал и до Европейската комисия по отношение на казуса с данъчните закононарушения и Данък добавена стойност измамите. Ще бъде сезиран и президентът Румен Радев. Другата седмица сдружението счита да внесе в прокуратурата сигнали за казуса с Данък добавена стойност против всички министри на финансите от 2000 година до през днешния ден, а също и против всички шефове на някогашната „ Главна данъчна дирекция “, а след това и на Национална агенция за приходите.

Представителите на придвижването, които бяха замеряни с яйца, до момента в който влизаха за конференцията си в постройката на Българска телеграфна агенция, обясниха, че упрекът им не е единствено към Национална агенция за приходите, само че и към прокуратурата. Тя е идната институция, към която ще изпратят заявки за достъп до информация.

Според „ БОЕЦ “ прокуратурата „ замита “ данъчни закононарушения, както твърди и следователят Бойко Атанасов, работил по тежки случаи на Данък добавена стойност измами. Атанасов се прочу с рецензиите си против основния прокурор Сотир Цацаров и против шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Миналата седмица прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува дисциплинарно произвеждане против следователя, което съгласно „ БОЕЦ “ е образец за принуда. Мотивите за дисциплинарната мярка не са ясни, само че е допустимо да са свързани с рецензиите на Атанасов против Иван Гешев. В началото на февруари следователят разгласи пред телевизия " BiT ", че е обект на напън поради разкритията му, че Гешев е сключил " срамно съглашение " по делото за крупни данъчни измами, станало известно като акция " Недосегаемите ".

Национална агенция за приходите си търси „ несъбираеми “ 25 милиарда лева

Както Mediapool писа преди към седмица, общата сума на несъбраните от Национална агенция за приходите отговорности по всички типове налози, откогато се води сходна статистика, е в размер на към 25 милиарда лева В голяма част от случаите става дума за вериги за източване на Данък добавена стойност. И това са единствено публично записаните и документирани от Национална агенция за приходите данъчни нарушавания и измами.

В средата на февруари един от хилядите сходни проблеми – на кухата компания „ ПХГ Динамик “,

завърши с оповестяването на условна присъда против малоимотен жител за източването на 4.5 млн. лева по скица, за която се счита, че е обвързвана с убития варненски предприемач Борислав Манджуков. Решението на съда пристигна повече от 10 години след отчета на Национална агенция за приходите с разкриването на измамата. От документите се вижда, че Министерството на финансите е изгубило освен източените 4.5 млн. лева, само че е платило и правосъдна такса от 181 799 лева по делото, която надали в миналото ще бъде платена.

В формален доклад Национална агенция за приходите твърди, че през 2015 г е изпратила 729 уведомления до проверяващите за хипотетично отбягване на данъчни отговорности в изключително огромни размери, само че за същия интервал прокуратурата е образувала единствено 12 досъдебни производства. Това значи, че са формирани каузи по по-малко от 2% от подадените сигнали. През 2016 година уведомленията до прокуратурата са станали 939, а формираните досъдебни производства – 34, което слага въпроса къде тъкмо се „ къса нишката “ при следствието на данъчните закононарушения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР