Проблемът с чистия въздух в страната ни предизвика държавата да

...
Проблемът с чистия въздух в страната ни предизвика държавата да
Коментари Харесай

12 хил. лв. помощ за закупуването на електромобил

Проблемът с чистия въздух в страната ни провокира страната да да вкара нови тласъци за покупката на (те се водят " зелени " коли). Граждани, които желаят да подкарат съвременно возило, задвижвано от ток, ще могат да аплайват за помощ от страната в размер до 12 000 лв., заяви.

Това е е записано в новата оперативна стратегия " Околна среда " - за интервала 2021-2027 година, която е оповестена като план за публично разискване в портала strategy.bg. За такива субсидии се плануват общо 30 млн. евро. Като се има поради, че електрическите автомобили не са по никакъв начин евтини, дотацията ще стигне за покупката на 10 000 ел. коли. Досега имаше по-скромни насърчения - притежателите на електромоблии могат да паркират даром в платените зони и са освободени от налог МПС.
 Абсурд: И на електрическите автомобили мерят газове за екостикери Абсурд: И на електрическите автомобили мерят газове за екостикери
Ще имаме среща със служебния транспортен министър Христо Алексиев тази седмица – поради екостикерите за колите. Това сподели в...

Авторите на концепцията оферират въвеждане на паричен тласък, само че с много стеснено поле. Субсидии ще има единствено за поданици на градове с хронично нечист въздух. Освен това претендентът за електрически автомобил би трябвало да съобщи за преработване остаряла замърсяваща кола. В плана се показва, че " остаряла " значи с клас Евро 1 или по-зле - т.е. става дума за МПС, създадени пред 90-те години и по-назад. Повечето такива коли към този момент са предадени за автоморгите или стоят на трупчета в задни дворове.

Мярката е включена в проектопрограмата " Околна среда " като част от проекта за възобновяване на автопарка в страната ни. Старите коли, изключително дизеловите, се считат за огромен провинен за отравянето на въздуха с нездравословни газове и рискови прахови частици. Но концепцията със дотациите надали ще реши проблемите, по-скоро наподобява на блян да се угоди на Брюксел и на мощното лоби на производителите на коли, задвижвани с ток.

Вероятно от мярката биха могли да се възползват единствено заможни хора. Отделен проблем е, че в България към момента има прекомерно малко станции за зареждане на електрически коли.

Вярно е, че след първичната забележителна инвестиция поддръжката на електрическия автомобил е по-евтина и лесна спрямо колите с мотори с вътрешно горене. Но животът на електробатериите е доста къс (поне засега), а промяната излиза прекомерно скъпо, пък и пробегът с едно зареждане е много дребен и би трябвало да се търси контакт за ново зареждане. Освен това самото зареждане на батерията лишава време, изключително в случай че зарядното не е от бързите. Пробегът на електрическия автомобил доста зависи от атмосферните въздействия - в случай че е топло или при мраз батерията се изтощава по-бързо.

По света
 Община Самоков получи нов електрически автомобил Община Самоков получи нов електрически автомобил
Днес Община Самоков получи нов електрически автомобил. RENAULT-KANGO ZE MAXI, който е закупен, посредством обезпечено финансиране от Националния доверит...

В доста европейски страни субсидирането на електрически автомобили се към този момент се ползва. Румъния отпуска 10 000 евро помощ при покупка на електрически автомобил и 4250 евро помощ за плъг-ин хибрид с излъчвания под 50 грама въглероден диоксид на километър. Допълнително са планувани до 1250 евро, в случай че предадете остарялата си кола за претопяване, сочи изследване на " Дневник ".

В Гъpция пoтpeбитeлитe пoлyчaвaт oбpaтнo дo 15% oт cтoйнocттa нa eлeĸтpoмoбилa (дo 5500 евро), плюc oщe 1000 евро, aĸo въpнaт зa cĸpaп cтap aвтoмoбил. За такситата на ток дотацията е до 8000 евро, плюс 2500 евро за бракувания остарял автомобил.

Сърбия дава по 5000 евро при покупка на лек или лекотоварен електрически автомобил и 3500 евро за плъг-ин хибрид с излъчвания на въглероден диоксид (CO2) до 50 грама на километър. Ако хибридното возило е с излъчвания сред 50 и 100 грама на километър, тласъкът е 5000 евро. При покупка на електрически мотопеди и мотоциклети, страната отпуска надлежно по 250 евро и 500 евро.

Хърватското държавно управление отпуска много великодушните 9200 евро при покупка на чист електрически автомобил и 4600 евро за на плъг-ин хибрид, само че жителите имат право да получават дотацията не повече от един път годишно, и средствата в специфичния фонд са лимитирани, тъй че държавната помощ е до изчерпването им.

Турция пък, въпреки че е производител на лична марка електрически МПС, не е въвела насърчения. Но в страната се построяват над 4000 нови зарядни станции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР