Проблемът с безводието е много по-дълбок, засяга хиляди граждани от

...
Проблемът с безводието е много по-дълбок, засяга хиляди граждани от
Коментари Харесай

Президентът Радев: Имаме криза във водния сектор и сушата не е причината

" Проблемът с безводието е доста по-дълбок, визира хиляди жители от цялата страна. А водната рецесия в Перник е единствено мотивът да се съберем в Президентството ".

Това съобщи президентът Румен Радев, който свика специалисти и министри, с цел да беседват по казуса с безводието.

" И други градове са на воден режим, има села без вода - ясно е, че имаме рецесия във водния бранш ", безапелационен бе Румен Радев.
 За последните 20 година е пуснат единствено един язовир за питейна вода
За последните 20 година е пуснат единствено един язовир за питейна вода

Три уреди са недостроени - " Кюстендил ", " Черни Осъм " и " Нейковци "

Той уточни, че аргументите да се стигне до тук са сложни - амортизирана мрежа, недофинансиране, забавено асимилиране на средства и други.

" Това е неприемливо в 21 век, защото достъпът до чиста питейна вода е право на всеки български жител . Затова задачата на днешната ни среща е да се потърси отговор какви са аргументите за тази рецесия ", добави Радев.

Той напомни, че през 2018 година са отпуснати 500 млн. лева за ремонт на язовири и въпросът е по какъв начин се избират изпълнителите и каква работа правят.
 ДАМТН не знае настоящото положение на сериозните язовири
ДАМТН не знае настоящото положение на сериозните язовири

Отговорните за поддържката на оборудванията били притежателите им

" А още по-големият въпрос е каква е цялостната тактика за решение на водната рецесия в България и бъдещето на водните запаси ", сподели президентът.

Пред президента пръв даде доклад министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той напомни, че съществена цел е филтриране на водите и възстановяване на ВиК бранша, което е " много значително и не се покрива напълно от Европейска комисия ".

" Мисля, че успяхме да наваксаме и всички - 12 ВиК-та, подадоха документите си и с всички тех бяха подписани контракти по плановете по Оперативната стратегия, като общият размер е над 1 милиард лв. ", сподели Димов.

Той добави, че единствено за ВиК - Перник са отпуснати над 105 млн. лева
 Румен Радев привиква среща за рецесията във водния бранш
Румен Радев привиква среща за рецесията във водния бранш

Президентът ще беседва с петима министри на 5 декември

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова уточни, че проблемите с климата водят и до безводието, с което се сблъскваме.

Към момента вследствие на това има нарушено водоснабдяване на 127 000 поданици в 5 града, в 120 села на територията на 11 области.

" Това е заради продължителната суша. И все още с понижени водни размери под 50% са язовирите, които зареждат Кюстендил, Сливен, Търговище, Дупница, Бобов дол и няколко села, там към момента не е лимитирано водоподаването ", сподели Аврамова.

Президентът Румен Радев обаче сподели, че има други данни от хидрологичните служби и те са, че тази година е същата като предходната.

" Сушата не би трябвало да се търси като причина, довела до настоящето положение, при изискване, че се приказва за дълготрайна политика ", опонира Радев.

Петя Аврамова отговори: " Общото количество на преваляванията е както вие отбелязахте, казусът, който означих в моето изявление е, че са неравномерни преваляванията - липса и доста превалявания, което довежда до тези рецесии ".

Припомняме, на 7 ноември беше оповестено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров съобщи, че повода за водния режим е некомпетентното ръководство на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров сподели, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане оферти от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 година стартира воден режим в района. Той обгръща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим визира към 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички дейности. Според него продължаващото разхищаване на вода ще изчерпи и дребното останало количество от скъпия запас.

На 20 ноември перничани щурмуваха постройката на ВиК поради водния режим. Малко по-късно беше освободен от служба шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир " Долна Диканя " не може да се употребява за Перник, тъй като водата е инфектирана със салмонела.

На съвещанието на Министерски съвет от 4 декември бе заменен регионалният шеф на Перник Ирена Соколова с Емил Костадинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР