Проблемът с африканската чума по свинете се разраства, нови и

...
Проблемът с африканската чума по свинете се разраства, нови и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Знаем какво трябва да се направи за справяне с АЧС

" Проблемът с африканската чума по свинете се разраства, нови и нови региони са обхванати от заболяването, а прогнозите на специалисти са, че до края на август цялата страна ще бъде наранена ". Това съобщи на конференция в централата на партията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея в последните години държавното управление на Борисов е проспало опцията да ограничи този развой и да го спре.

" По-тревожното е, че и през днешния ден, когато би трябвало да се работи интензивно, това не се прави ", изясни ръководителят на Българска социалистическа партия и добави, че има чувство за безредица, правят се разнообразни дейности във всеки район, неорганизирани и без резултат и заболяването напредва в други елементи на страната. Корнелия Нинова съобщи, че левицата занае какво би трябвало да се направи за справяне с АЧС. По думите й Българска социалистическа партия се е срещнала със експерти, ветеринари, ловни дружинки, които са предложили ограничения, които могат да се вземат. Тя съобщи, че Българска социалистическа партия има съответни оферти към ръководещите. На първо място тя уточни Министерски съвет да се събере, да дефинира един фонд от бюджетния остатък, от който да заплати по пазарни цени на стопаните, чиито животни са избити.

На Второ място по думите й би трябвало да се централизира процесът и да стане държавна политика - да се направи среща с ръководителите на всички ловни дружинки, да се финансират от държавното управление обходи по ловните райони и редица други ограничения, които те самите оферират още през 2018г. Не на последно място Нинова уточни и среща със Съюза на ветеринарните лекари и подписване на рамков контракт с тях. Тя акцентира, че в страната има над 2000 ветеринарни лекари, които сега не се употребяват - те са на частна процедура и всеки подписва контракти най-много с огромните свинеферми и не стъпват в дребните райони. " От 4 години тези лекари нямат контракт с Министерство на земеделието и храните, а са нужни със своята подготвеност и експертиза ", сподели още тя. Лидерът на Българска социалистическа партия акцентира, че има и по-дългосрочни и средносрочни ограничения, които би трябвало да се възнамеряват още занапред. Като такава тя уточни промени в наредбата за регистрация на домашните животни, която все още е безпределно комплицирана и бюрократична и затруднява хората - с цел да се регистрираш би трябвало проектант да ти изготви схема на помещението, в което ще гледаш животното. Като втора такава мярка Нинова уточни държавна политика за екарисажите, които са били унищожени от държавното управление на Борисов, заради което в този момент има риск от екологична злополука.

" Трябва да се алармира прокуратурата за безучастие на длъжностни лица, които доведоха до това положение ", безапелационна бе тя. Според нея постоянно, когато има такива събития и митинги, стартират спекулации и операции и се употребява тъгата на хората за политически и партийни дивиденти. " Нямаме никакво желание да трупаме партиен дял от нещастието на хората. Няма партиен цвят тези, които ще пострадат. Ще пострадаме всички българи ", изясни ръководителят на левицата. По думите й ще пострада стопанската система, тъй като както еврокомисарят предвижда, целият бранш свиневъдство ще си замине и всеки ще заплати обществена цена - цените на месото потеглят нагоре, ще се усили вносът и цените ще ударят по джоба всеки консуматор. " Това обществено напрежение, което ври и кипи в страната изисква надпартийно схващане и национално българско съзнание ", акцентира Нинова. Според нея е потресаваща информацията от Министерски съвет. „ Не може цялата страна да ври и кипи от подобен сериозен проблем, да имаш механизмите в ръцете си да го решиш и единственото прессъобщение от държавната пресслужба да бъде за среща на премиера с футболен клуб „ Арда “ ", изясни тя. По думите й е разбираемо какво се случва - идват локални избори и Борисов несъмнено взема отново акцията на ръчно ръководство и стартира да раздава пари по места занапред. " Надпартийните ползи и локалните избори има надалеч по-големи български и национални ползи. За нас това е целта на страната - тази рецесия в която се намираме и която изисква други дейности и друго отношение и към стопанската система и към хората които страдат сега “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР