Проблемът при приема идва от неравномерното разпределение по районите и

...
Проблемът при приема идва от неравномерното разпределение по районите и
Коментари Харесай

В детските градини за родените през 2018 г.: 2045 места - п...

Проблемът при приема идва от неравномерното систематизиране по регионите и разминаването сред желанията на родителите и опциите на мрежата от образователни заведения

Директорите на детските градини в Пловдив оповестиха общо 2045 места за тригодишните, които наесен би трябвало да постъпят в първа група. Реално в електронната система за централизиран банкет обаче са декларирани малко повече - 2067. Разликата идва от група с 22 хлапета в ДГ „ Перуника “, където се чака новата постройка да усили потенциала, като това евентуално ще стане за втора възрастова група.

Обявените бройки все още в 93 групи са на база на новите нормативи в страната, които изискват да се съблюдава лимитът от 23 малчугани в една група в детската градина. Някои от пловдивските даже са фиксирали 22, а в блоковите и в други образователни заведения с лимитирана база има и групи с по 16 деца.

Ако първото класиране покаже, че тези позиции няма да стигнат и останат доста неприети хлапета, ще се мисли за

оповестяване на спомагателни бройки -

опция, която е планувана в закона.

В сходни обстановки в предходни години в Пловдив се е стигало и до решения на Общинския съвет, с които числеността се завишава сензитивно - до 30 деца в група. Така беше предходната пролет, когато за 2070 места се бориха 2327 малчугани и 441 останаха неприети на първи тур, въпреки да имаше и 184 незаети места. Опитът демонстрира, че огромна част от свободните позиции са в регион „ Източен “, който не е мечтан. Проблемът с дефицита идва в огромна степен точно от неравномерното систематизиране по регионите и разминаването сред желанията на родителите и опциите на мрежата от образователни заведения.

Всяко увеличение на потенциала на групите, от една страна, обезпечава банкет на още деца, от друга, провокира ропот измежду родителите, тъй като мъчно се обгрижват толкоз доста хлапета в група и това е причина да се намали качеството на образованието. Съпротива против такива решения има и от педагозите, чиято позиция е, че повишението на числеността, в случай че се постанова, би трябвало да бъде съпроводено с обезпечаване на още един помощник-възпитател. При всички случаи вероятно увеличение на броя на децата в група става до потенциала на образователното заведение.

От общинския отдел „ Образование “

чакат сходна на миналогодишната обстановка или малко по-добра,

защото по данни на ГРАО наборът на родените през 2018 година не се отличава доста от броя на родените през 2017 година Децата, които подлежат на обсег тази есен, са с 42 по-малко. Но местата също са минус 25.

Регистърът обаче постоянно е единствено недодялан прелиминарен ориентир, тъй като голяма част от хлапетата с адресна регистрация в Пловдив в действителност не живеят в града, а доста от тях не са и в България. Родителите на други избират да ги задържат вкъщи на тази възраст. Задължителната по закон към този момент е 4 година, само че Пловдив е измежду общините, които към момента не са пристъпили към тази мярка и се възползват от гратисния интервал заради липса на база, като в същото време се строят и уголемяват детски градини.

Ще има задоволително места, твърдят от Община Пловдив. От там поучават да се показват повече стремежи, а освен едно образователно заведение, с цел да има по-големи шансове детето, като авансово родителите ревизират и какви места са оповестени. Ако фамилиите държат хлапето да тръгне на детска градина, може да се наложи компромис - то да постъпи не в най-желаното образователно заведение, а където има свободни бройки.

Заявления към този момент се одобряват онлайн до 11 май, а на хартия - в градината по първо предпочитание, до 10 май, първото главно класиране е на 13 май.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР