Проблемът при преговорите за съставяне на правителство е в подхода,

...
Проблемът при преговорите за съставяне на правителство е в подхода,
Коментари Харесай

Томислав Дончев за съставянето на кабинет: Всички трябва да направим компромиси, да има съразмерност

Проблемът при договарянията за сформиране на държавно управление е в метода, не в имената. Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
 
" Има напредък, има обща законодателна стратегия, текат диалози по цели и политики, по голяма част от тематиките има консенсус, изборът на държавно управление може да стане пленник на политически дебелоглав - или има болшинство, или няма. Проблемът е в метода, не в имената ", разяснява той.
 
По думите му не е редно вторият да предложи кабинет с напълно титулярен политически състав, включващ всички водачи на партии, и да каже на първия: просто ни подкрепете. " Това е несериозно. Поемането на отговорност става с форма на присъединяване или и двете партии да създадем крачка обратно, да кажем време е да влагаме не в разделяне, а в разсъдък. Да се опитаме да намерим не ярки политически фигури, а специалисти, потвърдени хора, в България има такива, да образуваме кабинет, в който нито един от ръководителите и заместник-председателите на партиите няма да взе участие ", уточни Дончев.
 
Според него е допустимо този кабинет да бъде следен дружно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от Народното събрание. Томислав Дончев акцентира, че и двата разновидността - влизането на политици и от двете партии, които може да не са от първата редица или напълно специалисти, са вероятни.
 
" Отказвам да разясня персони. Този, който е по-силен, е по-отстъпчив, всички би трябвало да създадат взаимни отстъпки, само че би трябвало да има пропорционалност. Време е за мъдрост, време е всеки да отстъпи от политическото его. Има пожар и вместо ние дружно бързо да се хванем да гасим пожара, един си прави фотография, различен пуска сирените на противопожарния автомобил, а истината е елементарна - някой би трябвало да хване маркуча и да гази пожара ", съобщи Дончев.
 
По думите му, с цел да се решат проблемите, политическите водачи би трябвало да задават посока, а не са се свлушват в най-радикалните си гласоподаватели. " Време е за мъдрост, време е всеки да отстъпи малко от политическото си его, да загърби политическия нарцисизъм ", акцентира заместник-председателят на ГЕРБ. Той сподели още, че връзките на ГЕРБ с президента Румен Радев са станали по-малко прочувствени и много по-институционални, само че не са по-малко комплицирани.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР