„Проблемът при нас е, че продаваме много регулирани стоки и

...
„Проблемът при нас е, че продаваме много регулирани стоки и
Коментари Харесай

Николай Костов: Цените на лекарствата със сигурност ще скочат

„ Проблемът при нас е, че продаваме доста контролирани артикули и тези контролирани артикули са с контролирана цена. Не може да се икономисва от нищо. Компенсацията е толкоз пренебрежимо дребна, че не може да компенсира нищо даже за ноември и декември предходната година “. Това сподели ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов пред NOVA NEWS във връзка фрапантното нарастване на цените на тока.

Той съобщи, че като притежател на верига аптеки за декември е платил над 30 000 лв. повече за ток в съпоставяне със същия месец на миналата година. „ Вероятно ще търсим увеличение на размера на помощите, само че следва да обсъдим това в сектора “, обясни фармацевтът.

„ Има два процеса минимум, тъй като увеличението на разноските касае и производителите. Има предупреждение за увеличение на цените от производителите на медикаменти. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои лекарства - той отразява инфлацията. Това се случва всяка година, само че тази година нарасналите е най-голямо “, сподели Костов.

По думите му максимален скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско наставление. „ Законът лимитира увеличението на цените по НЗОК. При козметиката и питателните добавки може да има безкрайно покачване на цените “, добави Костов.

Той заяви, че казусът с недостига на лекарства се задълбочава. „ Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 медикаменти са неразрешени за експорт все още. Причините са главно индустриални. Потреблението е повишено в пъти на лекарства като Вентолин и Пулмикорт. Редица медикаменти в този момент се употребяват за лекуване на Коронавирус, а преди - единствено за характерни случаи, като да вземем за пример тези за астма “, акцентира фармацевтът.

Според него няма единна цена за тестванията за ковид, защото тя зависи от техния тип и генезис. „ В България няма недостиг на проби. Най-скъпите костват 15 лева, само че има такива и под 10 лева “, уточни Николай Костов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР