Проблемът пред връщането на големите ученици в клас е, че ...

Проблемът пред връщането на големите ученици в клас е, че

Денков: Няма достатъчно тестове, парите са налице

Проблемът пред връщането на големите възпитаници в клас е, че няма задоволителни количества проби в България, които да бъдат доставени в къси периоди. Това изясни пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков. Има оповестени няколко социални поръчки за общо над 3 милиона лв., само че няма компании, които да могат да доставят такива количества в периодите, които ни трябват, сподели той. Досега в учебните заведения са разпределени над 1 млн. пробата. Първоначалната поръчка на МОН и Министерство на здравеопазването бе, че седмица след връщането на начален курс присъствено с тестване, ще се стартира и с тестването на горните класове. Оказа се макар че, че за големите няма налични проби.

За да пуснем всички възпитаници, са ни нужни 1,4 млн. пробата седмично. Това, което липсва сега, са проби в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят проби в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в учебните заведения. Ние получаваме на малки порции по 100 000-150 000 пробата, които разрешават да поддържаме 1 до 4 клас, само че не разрешава да пуснем по-големите възпитаници, тъй като няма за тях. Междувременно учениците от 5 до 12 клас в съвсем половината общини минаха на ротация поради спадналата заболеваемост. Има и възпитаници в присъствено образование, означи просветният министър.

Според него родителите имат избор, в случай че желаят децата им да са в учебно заведение-могат да се имунизират, могат да се тестват, където има проби, или да дават документ, че са преболедували, " другояче паралелката остава у дома ".

Източник: duma.bg