Проблемът не е в това, че има повече болници -

...
Проблемът не е в това, че има повече болници -
Коментари Харесай

Адемов: Проблемът не е в това, че има повече болници - пазарът е този, който трябва да го реши, а не НС


Проблемът не е в това, че има повече лечебни заведения - от Движение за права и свободи неведнъж сме заявявали, че пазарът е този, който би трябвало да реши този проблем, а не Народно събрание. Това съобщи пред медиите в коридорите на Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов във връзка предложенията на Българска социалистическа партия за нов модел в опазването на здравето, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Категорично сме съгласни, че би трябвало да има консенсус и то надпартиен за това по какъв модел да се развива опазването на здравето оттук насетне, добави Адемов.

За пререгистрацията на лечебните заведения в лечебни заведения, каквото е предлагането на Българска социалистическа партия - в този момент те са регистрирани по комерсиалния закон, тъй като огромна част от лечебните заведения правят комерсиална активност, разяснява Адемов. Самият факт, че лечебните заведения в България имат задължения значи, че в случай че би трябвало да се записват по различен закон, би трябвало да минат през банкрут, тъй като някой би трябвало да заплати тези отговорности. Имаше предложение в закона за бюджета на НЗОК тези пари да бъдат платени от страната, само че Народно събрание не одобри тази концепция, уточни той.

Що се отнася до възбрана за лицензиране на нови лечебни заведения, тук би трябвало да се оправим с конституционния текст, че всеки един икономически индивид в България има право на стопанска самодейност, напомни Адемов. И ограничението на стопанската самодейност надали е решението на въпроса.

Проблемът не е в това, че има повече лечебни заведения. От Движение за права и свободи неведнъж сме заявявали, че пазарът е този, който би трябвало да реши този проблем, а не Народно събрание, не Здравната каса и по тази причина приказваме, че един финансиращ орган като НЗОК не е решение на въпроса, а в противен случай - проблем. И е проблем това, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на опазването на здравето, има право да подписа контракт с НЗОК. Идеята на Движение за права и свободи за демонополизация на Здравната каса е от доста години и аз се веселя, че съвсем всички политически партии споделят тази теза, само че, за жалост, няма съответни дейности в тази посока, счита Адемов.

Надпартийният консенсус е този, който би трябвало да реши въпросите и ръководещите са тези, които да кажат по какъв начин това може да се случи, уточни депутатът от Движение за права и свободи.

Идеята за криминализирането на реекспорта на медикаменти е една извънредно сензитивна тематика. Реекспортът не е неразрешен в границите на Европейски Съюз, когато той е законен. Въпросът е по какъв начин страната с контролните механизми пази личния си пазар и жителите си, с цел да получават те лекарствени артикули в задоволителен размер и в задоволително количество. Що се отнася до криминализирането на тези прояви, които са в нарушаване на закона, откакто се извървят всички наказателни процедури, то това е също част от решението на казуса, счита Адемов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР