Проблемът не е толкова в липсата на пари за културата,

...
Проблемът не е толкова в липсата на пари за културата,
Коментари Харесай

Проблемът не е толкова липсата на пари за култура, а тяхното разпределение

Проблемът не е толкоз в неналичието на пари за културата, колкото в тяхното систематизиране, тъй като базирането на въведените " търговски " стандарти в регулирането и оценяването на креативните звена, генерално обърка професионалните цели. Дилемата е дали културните институти би трябвало да следват усетите на публиката или назад - възпитателната функционалност на изкуството да е водеща, би трябвало да е изяснена и нейното решение да е ясно декларирана от едно отговорно ръководство. Това разгласи Татяна Дончева, лидер на листите във Варна и Русе на коалиция " Изправи се! Мутри вън! ", по време особено събитие на обединението за нуждата от промяна в културата.

С настъпването на коронавирус рецесията и обществената изолираност, първата общественост, която съответно се приспособява към новата " нормалност " беше креативната. Това за следващ път потвърди насъщността в потребността от изкуство. Защото изкуството е код на другарство и право на избор за всеки от нас. В същото време, обаче, общоизвестната максима " разделяй и владей ", сякаш най-лесно се прилагаше от досегашното ръководство точно в региона на културата.

" Налаганата от 2009 година насам формула на тъй наречените " промяна в културата " не предложи нова нормативна рамка в бранша, а само рестриктивна политика по отношение на завареното състояние. Не отхвърлям, че и тогава проблемите бяха тежки, само че виновната, държавническа позиция, учредена на дълготрайна визия за развиване би следвало да подтиква основаване и фиксиране на нови правила, определящи друга финансова рамка, а върху нейната конструкция - обезпечаване на допустимо най-неограничена креативна независимост ", съобщи Марчо Апостолов, солист в Музикалния спектакъл " Стефан Македонски " и втори в листата за 24 МИР - София на " Изправи се! Мутри вън! "

Рецидивите на провежданата в последните години политика са доста и те не са елементарно преодолими. Сред главните проблеми са механичното административно обединяване на разнородни креативен звена, подмяната предмета на активност на културни институти, разрушена е мрежата от детски музикални школи, компрометирана и мощно затормозена е активността на читалища и библиотеки и други

За " Изправи се! Мутри вън! " би трябвало да се реализира действителна смяна на сегашната нежелана обстановката, в която е сложена професионалната културна общественост на България и това да стане законодателно.

Реално постижимите цели в кратковременен проект, които би трябвало да залегне в интензивността на бъдещата комисия за просвета в 46-то Народно заседание са 3. Това са " ремонт " на Закона за протекция и развиване на културата (приет през 1999 година и претърпял над 20 промени оттогава) и в този момент настоящата Методика за финансиране на културните институти, който да е съгласуван със спецификите на обособените изкуства. Като втора значима цел Марчо Апостолов дефинира правенето на напълно нов Закон за меценатството, който да не влиза в несъгласие със Закона за дарителството, какъвто е казусът с сегашния. И като трета стъпка е посочено осъществяването на смяна в Закона за хазарта, която да подсигурява механизъм, изключващ " субективна преценка " при осъществяването на неговия императив от страна на финансовия министър или на който и да било.
 Снимка 537224
Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР