Проблемът не е жегата, а дългият период с температури над

...
Проблемът не е жегата, а дългият период с температури над
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Проблем е не жегата, а че е рекордно дълга

Проблемът не е жегата, а дългият интервал с температури над 30-35 градуса. Жегата продължава към този момент 2 седмици и ще ни мъчи още най-малко седмица. Ако вършим параленост с годините обратно, не може да намерим толкоз доста аналогии. Последно такива горещини сме имали през 2007 и 2012 година

Това сподели климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев.

Той напомни, че е имало много по-топли дни от тези, измерени досега. Температурите са нормални за сърцето на лятото. Най-високата, измерена досега у нас при сегашната серия горещи дни, е 41°.

“Не че е малко, не че не е рискова, само че не е рекордна. Рекордът в страната е 45 градуса - на почетно разстояние от него сме ”, изясни Симеон Матев.

Днес още веднъж ще бъдат регистрирани 35-40 градуса. В неделя и понеделник ще има глътка пресен въздух със захлаждане и температури в неделя сред 31 и 36 градуса, а в понеделник - 32-37. Нощните температури също ще паднат. В събота против неделя тук-там в страната изключително в източната половина има условия за летни стихии. “Те са много рискови - въпреки и краткотрайни, вятърът се усилва ненадейно до 80 -100 километра в час. Заради горещината бурите са и доста мълниеносни. Има заплаха и от градушки ”, разяснява метеорологът.

В понеделник ще е най-вече слънчево, а сутринта свежо. Във вторник и сряда над страната още веднъж въздухът ще е с африкански генезис. Това допуска премерване на рисково високи стойности в низините, с капацитет сред 38 и 42 градуса. Малко евентуално обаче било да подобрим върха от 45°. След това следва захлаждане, температурите ще паднат с към 10 градуса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР