Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в

...
Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в
Коментари Харесай

Електронна здравна карта бори фалшивите болнични според Калфин

Проблемът на подправените ТЕЛК и подправените болнични не е в обществената система, те се издават от здравната система, от медицинските експерти. Това съобщи пред Българска национална телевизия Ивайло Калфин, някогашен министър на труда и обществената политика.

По думите му, с цел да се преборят тези недостатъци, би трябвало да се приказва за електронна здравна карта.

Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е отговорен министърът на труда и обществената политика, уточни Калфин.

Относно недоволството към промяната на обществения министър, Калфин съобщи, че е обикновено това да провокира диспути.

Той разяснява и напрежението към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите.

Проблемът за болничните породи от това кой да заплати, в случай, че всички знаят, че има измами. Национален осигурителен институт сме всички ние, нашите налози отиват там. Пресечната точка е не кой да заплаща за измамите, а по какъв начин да се понижат, акцентира някогашният министър на труда и обществената полотика.

По отношение на схемата за източване на Национален осигурителен институт посредством подправени документи за пенсиониране, Калфин разяснява, че това е допустимо защото става дума за досиета преди 1997 година, когато в Национален осигурителен институт не е имало електронен списък.

Национален осигурителен институт има електронна осведомителна система от 1997 година Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават единствено трудовите книжки и по тази причина е допустима тази машинация, разясни Калфин.

По думите му в тази ситуация става въпрос за стаж, Национален осигурителен институт няма метод да реши дали едни документи са правилни или не, в случай че са преди 1997 година Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от Национален осигурителен институт.

Във връзка със Закона за обществените услуги, който влиза в действие през януари, Калфин съобщи, че той е добър, само че има доста хора, които са обезпокоени за някои текстове и би трябвало да се влезе в разговор с тях, с цел да се изяснят.

Като образец, някогашният министър уточни това, че дете може да бъде изведено от фамилията, единствено в случай че има директна опасност за живота му.

Много ме е боязън този закон, който по принцип е добър, да не се обърне както Истанбулската спогодба. Трябва да се мине през законодателно изясняване на термините, с цел да се успокоят хората, счита той. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР