Проблемът на България са не само откритите путинофили. Глашатаите на

...
Проблемът на България са не само откритите путинофили. Глашатаите на
Коментари Харесай

Глашатаите на Путин, които карат България да е объркана и безпосочна


Проблемът на България са освен откритите путинофили. Глашатаите на путинофилски тези са надалеч по-широка група. Ето главните им идеологически неистини, които карат днешна България да наподобява объркана и безпосочна.

Българското “путинофилство ” е избрана политическа идеология, която залага на съветското имперско евразийство, отхвърля европейската демократичната народна власт, Европейски Съюз и НАТО, и се стреми да вкара България оптимално компактно в съветска орбита. В България има доста съветски стопански ползи, останки от Държавна сигурност на комунистическата страна и сътрудници на руски и пост-съветски служби, които дружно умерено могат да поддържат жив пламъка на путинофилството. Но казусът не е в тези познати фактори, а в желанието и усърдието, с което сякаш про-европейски партии и политически играчи раздухват искрено путинофилски тези.

През последната седмица тъкмо тези идеологеми – за войната в Украйна и прекъсването на газа от Русия – станаха освен преобладаващи, само че и изместиха всички други тематики. Парадоксалното е, че техни съществени представители станаха не намерено путинофилските партии, които целят излизането на България от Европейски Съюз и НАТО и пришиването ѝ към съветския шинел, а, Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Има Такъв Народ. Радев и Корнелия Нинова заеха путинофилски позиции съвсем по целия набор: от и характера на спора там, през съветския газ, та чак до Северна Македония. ГЕРБ се отличи главно по тематиката с газа, а дружно с Има Такъв Народ и по македонската тематика. Ето главните путинофилски идеологически " причини ”, които вършат неосъществим един про-европейски консенсус у нас. Заради отсъствието на подобен консенсус България стартира да наподобява объркана и безпосочна страна.

Този нещастен и дълъг лист демонстрира, че казусът не са (само) откритите путинофили. Глашатаите на путинофилски тези са надалеч по-широка група в модерна България. България обаче е избрала своя европейски път и ще го отстои, в случай че успее в точния момент да се осъзнае. Това е допустимо и най-вероятно, макар заиграването с избрани идеологеми.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР