Проблемът мръсен въздух го коментираме от доста години, но хората

...
Проблемът мръсен въздух го коментираме от доста години, но хората
Коментари Харесай

Какво дишаме: Надеждни ли са данните на общинските сензори за въздух?

" Проблемът замърсен въздух го разясняваме от много години, само че хората би трябвало да знаят, че когато падне мъглата, тъй като влизаме в този сезон, тя е като чадър над градовете и обитаемоте места и повишава равнището на фините прахови частици. “

Това съобщи в предаването " Тази събота "  пулмологът доктор София Ангелова. Тя изясни какво в действителност съставляват твърдите и течните частици, които образуват фините прахови частици.

" Фините прахови частици 10 са едрите частици. Те са с размера на човешки косъм. Фините прахови частици 2,5 са 30 пъти по-малки от косъма. А ултра фините можем да вдишаме, да доближат до алвеолите, оттова да преминат в кръвта и да повлияят на всеки един орган “, изясни още тя.

По думите ѝ фините прахови частици могат да увредят целия човешки организъм, без значение от сезона.

" Но най-уязвимият орган е белият дроб, тъй като той е в директна връзка. Правим 23 000 вдишвания на денонощие. През нашия бял дроб, минават към девет, 10 литра въздух “, сподели още доктор Ангелова.

Заедно с нея в студиото тематиката разяснява и здравният икономист Аркади Шарков. Според него колкото повече се разраства един град, толкоз по-мръсен става въздухът.

" Зависи от промишлеността, която е в близост. Също зависи от позволява на коли в центъра на града “, изясни той.

" Когато става въпрос за качество на въздуха, градоустройството е основен детайл. Когато се вършат квартали с незадоволително добре осмислена инфраструктура и се затварят естествени въздуховоди, тогава въздухът застоява вътре по натурален път “, посочи Аркади Шарков.

По думите му различен доста значим детайл са колите.

" Ако целим някакво развиване на София, като град за живеене, би следвало да се увеличи цената на зоните в центъра на града. В Сингапур да вземем за пример, на база на това какъв брой време прекарва един автомобил в центъра на града, се начислява съответната такса. Има два вида налози. Но това в България е по-трудно за деяние “, сподели още Шарков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР