Проблемът миграция и престъпност в България на този етап не

...
Проблемът миграция и престъпност в България на този етап не
Коментари Харесай

Филип Гунев: Проблемът миграция и престъпност в България на този етап не съществува

Проблемът " миграция и престъпност " в България на този стадий не съществува. Това съобщи пред БНР Филип Гунев, някогашен заместник-министър на вътрешните работи.

Няколко случая с присъединяване на чуженци станаха причина за митинг, който се организира нощес през Министерство на вътрешните работи, с гледище да се ограничи достъпът на мигранти до страната ни.

Днес вътрешният министър ще се срещне с представители на ресторантьорския отрасъл, които са обезпокоени, че те се случват наоколо до заведения.

" Със сигурност тематиката се преекспонира. Инцидентите не са свързани. Политиците съумяха доста ловко да ги свържат, в това число и президентът, който припяваше на " Възраждане " и Вътрешна македонска революционна организация. Разпространяват се страхове измежду хората, че България се трансформира в голям бежански лагер ".
Проблемът с престъпността  и миграцията обаче е действителен в Западна Европа, уточни специалистът.

" Там мигранитите са в едни неинтегрирани общности, които имат дребни благоприятни условия за обучение и работа, и се обръщат към престъпността. В огромните европейските страни към една трета от престъпността се прави от мигранти. Това обаче не  е казусът в България ".

Повечето мигранти минават през страната ни директно, акцентира той.
" Не се откриват тук и не стават част от такива маргинализирани общности.

Инцидентите, които видяхме, се вписват в категорията на тийнейджърските  проблеми.
Хората са плашени, че мигрантите просто ще ни залеят и удавят.

Мерките, които затягаме, са най-много по българо-турската граница, с цел да няма нелегално влизане. Колкото и да се мъчим да ги затягаме по българо-сръбската, с цел да задържим бежанците, това е доста мъчно. По-голяма част от тази граница няма сигнално-охранителна система.

Над 90 % от мигрантите, които влизат в България, отпътуват. Призивът за се затворят центровете само ще усили броя на мигрантите и няма да им разреши да си продължат пътя към Западна Европа ".

Частните компании могат да си спомагат с Министерство на вътрешните работи, когато има случай, счита Филип Гунев.
" Такива не са необичайност, просто сега  се даде гласност. Периодично в обществените медии излизат разнообразни батални подиуми, които се разиграват сред сирийци, мароканци и афганистанци. Ресурсът, с цел да се охраняват тези центрове, е забележителен, в случай, че те са от отворен вид.

В " Овча купел " би имало някакъв смисъл от по-засилено полицейско наличие, тъй като центърът е наоколо до жилищни здания. Другите са отдалечени и това се обезсмисля ".
Да се построи нов бежански дом ще отнеме години и милиони левове, уточни той.
Австрия има право да ни върне единствено хората, които са влезнали през последните пет месеца, уточни Гунев.
" Няма от кое място да вземе хиляди, за ни ги върне. Мигрантският напън в Западна Европа спадна с повече от една трета. Тази фантазия на националистическите партии да демонстрират един след различен цялостни самолети, които кацат,  няма да се реализира ".

Руската агитация в Европа също работи съществено и в тази поска – разединението и страховете са в тяхна изгода, сподели той в предаването " Преди всички ".
Много съществено се работи и по летищата към този момент има подготвеност за повдигане на въздушните граници от 31 март, изясни още Гунев.

" Повече време лишава смяната на наредби  и законодателства.
Декларациите за извеждане на деца в чужбина се обезмислят в границите на Шенгенските страни. В Европа няма такава процедура. Въвежда се единна система в Европа след няколко месеца и всеки влезнал и излязъл ще има запис ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР