Проблемът между България и Република Северна Македония може да реши

...
Проблемът между България и Република Северна Македония може да реши
Коментари Харесай

Експерти: България и Северна Македония могат да решат проблема само с преговори

 Проблемът сред България и Република Северна Македония може да реши единствено с договаряния. Около тази теза се сплотиха в " Денят стартира " историкът проф. Христо Матанов и Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Според проф. Христо Матанов е мъчно да си българин в Р Северна Македония.

" Напоследък апелите бяха бийте ги, с цел да не съществуват. Новото в връзките сред двете страни е добре забравеното остаряло. Хубаво е, че стартира да се приказва по въпроса. Важна е формалната политика, тъй като е обвързвана с писането на учебници и налагане на несъмнено мнение от страна на медиите. Има опити за лобиране ", разяснява проф. Христо Матанов.

По думите му споренето за историческата истина е работа на историците, политиците би трябвало да решат Македония подготвена ли е за участие в Европейски Съюз или не е.

" Европейски Съюз би трябвало да разбере, че Македония не е Белгия, не е Люксембург, не е Лихтенщайн, не е зародила единствено с помощта на дипломатически игри. Когато една страна демонстрира неприлични жестове на българите по малкия екран, когато гори флагове и унищожава паметниците, това европейско държание ли е. Аз като бях в Македония ме черпиха елитно вино, отдадено на братя Миладинови ", добави проф. Христо Матанов.

Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки, добави, че новото е резултатът от съвещанието при президента предходната седмица.

" Там за първи път беше подложен акцентът върху хората, тъй като битката против македонизма, който се стреми да сътвори нова еднаквост, е битка за съзнанието на хората. Защитата на правата на българските жители и жителите на Република Северна Македония с българско етническо съзнание е понятна и значима тематика за Европейския съюз, това е и полето от което можем да търсим поддръжка ", съобщи Любомир Кючуков.

Според него това е ясно обръщение, че би трябвало да се мисли за Македония като за хора, е не като за територия на фона на изявленията в Екологичен потенциал, че Македония е била и ще бъде българска или на рисуването на карти, където тя е част от територията на България.

" Смущаващо е, че тези изявления нямаха реакция в България. В резолюцията е казано, че не би трябвало да има опити за корист от страните-членки за решаването на двустранни исторически или културни проблеми. Приветстват се напъните единствено на Република Северна Македония за решаването им. Резолюцията и Докладът на Европейска комисия е по тази причина, че договарянията би трябвало да стартират прекомерно бързо ", разяснява Любомир Кючуков.

По думите му изводът е, че България е проиграла цялото си преимущество на страна-членка на Европейски Съюз.

" Ние се борим с ръководещите в Скопие, само че към този момент се борим с европейските институции. Успяхме да настроим всички против нас, не съумяваме да си аргументираме дейностите. Отворихме вратата за връщане на сръбското въздействие в Република Северна Македония. Рязко се ускориха антибългарските настроения в Р Северна Македония е резултат от нашите дейности ", сподели още Любомир Кючуков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР