Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ

...
Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ
Коментари Харесай

Александър Николов: Газът у нас ще бъде по-скъп от следващата седмица


Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Това каза в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия министърът на енергетиката .

На въпрос дали персонално той е взел решение да не подписва анекса с " Газпром ", Николов съобщи: " По никакъв метод не съм имал потребност от съвет от който и да е. " Булгаргаз " съблюдава всички вероятни дипломатически условия. Няма по какъв начин на каквато и рационална основа да се подпише това, което пристигна от " Газпром ". Първо - тъй като съдържа детайли, които са неприемливи, второ - тъй като слага България в нежелано състояние. Трето - тъй като който и да разпише това нещо, той е евентуален клиент на прокуратурата. Четвърто - тъй като в случай че се разпише това нещо, значи извънредно тежки финансови последствия за " Булгаргаз ", изясни Николов.

Според него, при сключване на този анекс, има риск от повишение на цената на газа.

Българската страна не е нарушила каквато и да е уговорка, безапелационен е министърът.

Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май сред всички енергийни министри. Основната тематика ще бъде какви дейности ще подхващат другите страни. Зависимостта на Австрия и Германия е много по-различна от българската, изясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на Европейски Съюз, добави той.

Много е елементарно да се спекулира с цените. " Булгаргаз " прави всичко допустимо да обезпечи съперника цена, съобщи Николов.

Частично, количествата, които не се употребяват в Гърция, остават в България. Това са остатъци и напълно обикновено е, в случай че цената им е конкурентна, " Булгаргаз " да се възползва от тях, изясни Николов.

От идната седмица газът у нас ще бъде по-скъп, според какво ще успеем да договорим с Азербайджан, сподели Николов.

Според него обаче, средносрочно до дълготрайно, цената на газа в европейския район ще понижава. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа сила. Когато миксът се огледа на районно равнище, а не на национално, това трансформира фрапантно системата, счита енергийният министър.

На равнище количества природен газ в България, не следва да се чакат нарушавания в доставките. Цената зависи от " Газпром " на равнище Европа, изясни Николов.

Спекулацията с държание на държавно сдружение, нагнетяване на напрежение, е извънредно ненужно, съобщи Николов в отговор на въпроса дали е допустимо цената на газа да се увеличи с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, счита енергийният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР