Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази

...
Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази
Коментари Харесай

Богданов: Имаме рекорден добив на слънчоглед, решението не е в спирането на вноса от Украйна

" Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази година има рекордна годишна продукция. Проблемът е със слънчогледа ", сподели икономистът от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

" Имаме рекордна годишна продукция слънчоглед за тази година, с към 8% по-висока от междинната за последните 5 години. И да спрем да внасяме, цената продължава да се движи от интернационалните трендове. Това е болката. Решението явно не е прекъсването на вноса. Имахме спрян импорт 5 месеца. Цените от време на време вървят надолу, от време на време нагоре. Ситуацията е такава: цената на слънчогледа падна даже след възбраната мисля, че със 7-8%, а от пиковете от предходната година падна с 60% ", добави той.

" Държавата би трябвало да оказва помощ, когато има потрес, само че би трябвало да оказва помощ точно с хирургически инструмент ", счита Богданов.

" Протестът не е единствено на зърнопроизводителите. Не одобряваме думите на министър-председателя. Никога не сме отказвали разговора. Идваме с тракторите за разговор. Изявявали сме предпочитание за тези диалози, само че досега не сме стигнали до нищо съответно. Политическият миг изобщо не е на дневен ред. Такова заиграване няма ", сподели от своя страна Георги Стоянов, ръководител на Българския фермерски съюз.

" Нашият проблем е чисто стопански, политическата багра, която се пробват да придадат, не е вярна за нас. Противопоставят ни бранш против бранш. Държавата би трябвало да ограничи вноса от Украйна, най-малко краткотрайно до момента в който продадем продукцията си ", разяснява пред Българска национална телевизия Преслав Борисов, зърнопроизводител и някогашен зам.-министър на земеделието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР