Проблемът е в системата за опазване на наследството – особено

...
Проблемът е в системата за опазване на наследството – особено
Коментари Харесай

Кой е отговорен за опожарените паметници на културата у нас?

" Проблемът е в системата за запазване на наследството – изключително във връзка с пълномощията на страната. Има пропуски и в системата и във връзка с това да поддържа притежателите да ги опазват – посредством финансови тласъци ". Това сподели в предаването „ Тази сутрин” арх. Петкана Бакалова , зам.-председател на камарата на архитектите в България във връзка следващия пожар в монумент на културата – Царските конюшни.
Горяха „ Царските конюшни ” в София (ВИДЕО) Сградите и земята под тях са обект на тежки правосъдни разногласия
По думите й сега прекомерно малко хора у нас се грижат за опазването на културното завещание – не повече от 50 души се грижат за 40 хиляди паметника. Десетина души в инспектората на Министерството на културата би трябвало да ревизират какво се случва със постройките.

Заради неналичието на надзор и тласъци притежателите на сгради-паметници на културата ги оставят да се разрушават, с цел да може след това да бъде анулиран статутът им, разяснява архитектът. Такъв бил казусът с Двойната къща в София. За предходната година е даден статут на две здания, а е лишен на 15, разгласи арх. Бакалова.

Сред постройките с анулиран статут е тази на първото кино – „ Модерен театър” на бул. „ Княгиня Мария-Луиза”.

Вижте повече във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР