Проблемът е в недостатъчното количество ваксини, с което разполагаме. Това

...
Проблемът е в недостатъчното количество ваксини, с което разполагаме. Това
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Несериозно е да се страхуваме повече от ваксината, отколкото от заболяването

Проблемът е в незадоволителното количество ваксини, с което разполагаме. Това съобщи пред имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с неприятните резултати на България в битката с ковид.

„ Фирмите поеха ангажимент, който за момента не могат да изпълнят. Те не могат да доставят нужните количества, с цел да се реализира 50-70% имунизационно покритие на човешката популация в целия свят, с цел да имаме условия да реализираме групов имунитет. “, разяснява той.

Той е уверен, че до края на годината с напредването на броя сложени ваксини в България ще се реализира групов имунитет.

„ Ако достигнем 1,5 - 2 млн. имунизирани, ние в действителност ще сме едно доста положително състояние и ще забележим положителното от имунизациите “, сподели акад. Петрунов.

По думите му е належащо да има акция за повишение на доверието във имунизацията на AstraZeneca, защото всички данни демонстрират, че тя е изцяло безвредна и изцяло сравнима с РНК имунизациите.

„ Данните на Световната здравна организация и на регулаторите в Съединени американски щати и Европа демонстрират безапелационно, че случаите на тромбоемболизъм при ваксинирани с AstraZeneca са доста по-малко от тези, които се следят в естествения живот. Много повече хора, които в никакъв случай не са били ваксинирани, получават такова заболява спрямо тези, които са ваксинирани – в това няма подозрение. “, безапелационен е акад. Петрунов.

По думите му не може да се каже, че у нас има неуспех на имунизационния проект и че проблемите се дължат на дефицит на ваксини.

„ Ние сме поръчали към 19 млн. дози и чакаме компаниите да си изпълнят обещанията. За страдание имунизацията я няма. Това е целия проблем “, разяснява акад. Петрунов.

По думите му обаче остава въпроса до каква степен хората схващат смисъла на имунизациите.

„ Това е доста сериозен въпрос, който е по-голям от цялата логистична история. И в този момент има 30-40% от българите, които не желаят да се ваксинират. Как ще реализираме групов имунитет с хора, които не желаят да се ваксинират. Отговорът е, че няма да го реализираме. Антиваксърската настройка е доста тревожна “, добави имунологът.

„ Безкрайно несериозно е да се опасяваме повече от имунизацията, в сравнение с от болестта. Имунитетът от имунизацията е по-качествено от този, които основава болестта. Не би трябвало да се счита, че без ваксина ще победим тази пандемия “, сподели още той.

Според учения могат да бъдат реализирани съществени триумфи в лекуването на ковид с създаването и внедряването на моноклоналните антитела - съответно за ковид.

„ Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение в лекуване на доста болести - алергичните, автоимунните, злокачествените болести, само че в този момент има доста съществени достижения в лекуването на ковид. “, описа акад. Петрунов.

Той изясни, че този вид лекуване се ползва под формата на инжекция.

„ Това са изкуствено основани антитела, които са ориентирани тъкмо към тези спайк протеин вируса и към доста други детайли на реакцията и я блокират. Това е един актуален способ, в този момент го назовават биологично облекчение. Това е бъдещето на лекуването в лекарствената терапия. “, сподели още ученият.

Лечението би трябвало да бъде ориентирано към подтискане реакцията на вируса или да блокира мястото, където вирусът навлиза в човешкия организъм, т.е. рецепторът, който ги приема, както е казусът с ковид.

По думите на акад. Петрунов се чака разработваното хапче против ковид да направи сериозен пробив.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР