Проблемът е в липсата на справедливост. При определянето на сметки

...
Проблемът е в липсата на справедливост. При определянето на сметки
Коментари Харесай

Мая Манолова: ВиК дружествата нямат интерес да отчитат реалното потребление

" Проблемът е в неналичието на правдивост. При определянето на сметки за вода се случва и това, че с изключение на личното си ползване, жителите би трябвало да заплащат спомагателен разход – общо ползване, който се образува по един неправдив метод. Става дума с изключение на за софтуерни разноски и за натоварването на добросъвестни консуматори. " Така омбудсманът Мая Манолова разяснява предлагането на Министерството на районното развиване за смяна в отчитането на потреблението и ограниченията за кражба на вода.
" ВиК сдруженията, които са в монополно състояние, нямат никакви задължения. В случаите, в които има нерегламентирано прилагане на вода, това е за сметка на жителите. Когато има кражба на вода, ВиК сдружението нищо не губи. То няма интерес да регистрира действително ", сподели още Манолова.
По думите ѝ " нормите в България, нормално се пишат в интерес на монополистите и толкоз значимия баланс за ползите на потребителите не се съблюдава. "
Според Манолова в препоръчаните правила има опция за двойно заплащане на сметките - един път етажната благосъстоятелност, когато не е обезпечен достъп и повторно, когато обезпечат достъп . " Има сериозна доза лобизъм в това предложение ", разяснява още Манолова предлагането на Министерство на регионалното развитие за нов метод на отчитане на потреблението на вода.
Според нея, до момента в който в една етажна благосъстоятелност всички живущи не се снабдят с водомери на отдалечен доклад, от смяната няма да има смисъл: " Ще се похарчат малко повече пари и някои компании ще осъществят по-сериозен оборот. " Същата позиция застъпи и " Софийска вода ".
Относно цената на природния газ, омбудсманът разяснява, че " не е обикновено, когато пада цената на природния газ цената на парното да не пада. В момента плащаме 20% повече за парно при същата цената на природния газ, като през 2015 година. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР