Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия

...
Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия
Коментари Харесай

Радев в Брюксел: Високите цени на енергията са общоевропейски проблем |

Проблемът е общоевропейски и ние би трябвало да търсим координирани дейности на равнище Европейски съюз, тъй че да защитим жителите и бизнеса. Това съобщи президентът Румен Радев след съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, където съществена тематика беше енергийната рецесия в Европа и стремглаво растящите цени на електрическата сила и природния газ.

Държавният глава сложи акцент върху нуждата от краткосрочни и дълготрайни ограничения, препоръчани от Европейската комисия за намаляване на резултата от повишаващите се цени на енергийния пазар на Европейски Съюз.

„ Най-важните от краткосрочните ограничения обаче, които касаят обезщетения за жителите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени напълно на отговорността на страните членки и са съгласно техните финансови благоприятни условия. България към този момент предприе дейности и чакам в незабавен порядък държавното управление да разгласи още по-значими ограничения в поддръжка на всички небитови консуматори “, съобщи Румен Радев.

Според него в България липсва важна мярка за понижаване на цените на излъчванията на парниковите газове, които към този момент надвишават разчетните от Европейска комисия равнища за 2030 година.

Радев счита, че е значимо цените на енергийната борса да са транспарантни и да не се позволява далавера:

„ България създава сила, задоволителна за своя пазар, и изнася сила. Ние сме част от Европейски Съюз и този експорт не може да бъде спрян, а това въздейства на цените в България. Затова ще настояваме Европейска комисия да се намесва пламенно с надзор върху тържищата и ограничения за попречване на спекулата “.

Държавният глава разгласи, че България ще настоява в незабавен порядък нуклеарната енергетика и производството на сила от природен газ да бъдат включени в листата с екологично устойчиви стопански действия:

„ Разчитаме на нашия нуклеарен бранш като главен източник на налична, евтина и надеждна сила. Приветстваме и средносрочните ограничения, изключително за облекчение на разрешителните за възобновими енергийни източници и за търсене на решения на огромния проблем по какъв начин да съхраняваме силата от тях “.

Президентът е безапелационен, че България поддържа прехода към климатично неутрална стопанска система, само че уточни, че процесът би трябвало трябва да бъде равномерен, резистентен, уравновесен и щадящ и за жителите, и за стопанската система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР