Проблемът, че сме в дъното на класацията по ваксинирани е,

...
Проблемът, че сме в дъното на класацията по ваксинирани е,
Коментари Харесай

Проф. Гигов: С пристигането на повече дози ще се отлепим от дъното по ваксинации


Проблемът, че сме в дъното на класацията по ваксини рани е, че в България към момента са пристигнали малцина дози. Когато дойдат повече, обстановката внезапно ще се промени. Това разгласи ръководителят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов. Той означи, че производителите на лицензираните към този момент в Европейски Съюз ваксини , които доставят и у нас, към този момент са почнали да компенсират забавянето, като даде образец с вчерашната пратка от над 14 хиляди И добави, че до края на този месец чакаме още. Същото се отнася и за февруари, когато в България ще дойдат още повече ваксини и по този метод нещата ще се ускорят доста. Проф. Гигов напомни и че до юни у нас ще бъдат импортирани 1.5 млн. дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech и още 1 млн. от тази на Moderna. От думите му стана ясно и че в това време се чака и още ваксини да бъдат утвърдени за приложимост в Евросъюза и по този начин евентуално България ще получи още повече дози от контрактуваното все още.

„ От края на януари – началто на февруари у нас към този момент ще бъде насъбрано положително количество ваксини и по този начин ще стартира по-масова имунизация. В момента се извършва първата фаза от имунизационната акция, стартира и втората, а към този момент гледаме и към третата “, означи проф. Гигов. И посочи, че при нея става въпрос за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, хора от разнообразни институции, които също са част от по-рисковите групи. Експертът акцентира, че в тази трета фаза са включени и хората от структурите, които ще дават отговор за организацията и реализацията на идните парламентарни избори, в това число чиновниците, които ще бъдат част от мобилните изборни секции, посредством които ще гласоподават хората под домашна карантина и настанените в лечебни заведения.

По мотив терзанията, че ваксини те имат странични резултати върху хората, които към този момент са си ги сложили, проф. Гигов изясни, че става въпрос за нищожен брой случаи – у нас все още има едвам към десетина такива. Освен това при тях нежеланите реакции след имунизацията са доста слаби и става въпрос за леко повишение на температурата, леко неразположение и като цяло незначителни признаци. В тази връзка той означи, че хората, които си слагат COVID-ваксина, както и при всяка друга, би трябвало да бъдат здрави, с цел да се избегнат нежелани странични реакции. Но и акцентира дебело, че имунизацията е единственият метод да се отбрани човек от коронавирусната зараза. „ Ваксинацията е единственото несъмнено средство против COVID-19. Много малко са противопоказанията на наличните все още препарати. Така че по-добре ваксини рани с леко неразположение, в сравнение с не ваксини рани и изложени на огромния риск “, безапелационен бе проф. Гигов.

От думите на шефа на имунизационния щаб стана ясно, че хора от по-ранна фаза на имунизацията, които не са декларирали предпочитание да се включат, само че на по-късен стадий размислят и пожелаят да се ваксинират, ще получат имунизация с приоритет, защото са част от по-ранна фаза и целта ще е за тях. Така, да вземем за пример, доктор от първа линия, който не се е имунизирал по време на първата фаза, само че е показал такова предпочитание сега на осъществяване на втората, също ще бъде ваксини ран без значение, че е пропуснал етапа, към която принадлежи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР